Essee

Essee: Sotilaan ideaali

Puolustusvoimat haluaa lisätä naisten määrää reservissä. Tavoite tuskin toteutuu, jos palveluksen sisäistä tasa-arvoa ei paranneta, kirjoittaa Sissi Puranen.

Mielipiteet

2.1.2024

Essee: Ystävyyksien syntymiseen ja suhteiden kestoon vaikuttavat monet asiat – Aikuisena olen huomannut, että ystävyyden merkitys on kuitenkin pysyvä

Koska syntyvyys on Suomessa laskenut, ystävyyssuhteiden merkitys voi korostua tulevaisuudessa yhä enemmän. Itse ajattelen ystävyyden muodostuvan vuorovaikutteisuudesta ja valinnasta, kirjoittaa Veera Niskanen.

Mielipiteet

14.9.2023

Essee: Ukrainan sodan myötä pyrkimys selittää Venäjää kulttuuriessentialismin kautta on taas kasvanut, mutta idealistiset historiakäsitykset harvoin vastaavat todellisuutta

Kulttuuriessentialistinen ajattelu pohjaa yritykseen ymmärtää historiaa ja geopolitiikkaa "idän" ja "lännen" vastakkainasettelun kautta, mikä on ongelmallista, kirjoittaa Akseli Ekola.

Mielipiteet

5.5.2023

Essee: Kun Turkkia ja Syyria ravisteli voimakas maanjäristys, aloin etsiä järjestöjä, jotka lähettävät vapaaehtoisia paikalle – auttamishaluni herääminen ei ollut sattumaa

Tutkimusten mukaan koemme esimerkiksi empatiaa herkemmin niitä kohtaan, joihin samaistumme. Lisäksi auttamishaluun vaikuttavat voimakkaat tunnereaktiot, kirjoittaa Aleksiina Asell.

Ilmiöt

2.5.2023

Essee: Oodi näyttämötaiteelle. Eli: kuinka lakkasin jännittämästä ja opin rakastamaan teatteria

Teatterin arvoa ei voi mitata rahassa, mutta sen hyödyt ovat kiistattomat niin tekijöille kuin katsojille, kirjoittaa Leo Heinämäki.

Mielipiteet

27.2.2023

Essee: Aloin pelata shakkia alun perin aikani kuluksi ja kehityin mielestäni nopeasti suhteellisen taitavaksi – Sitten ymmärsin, että en voi ajatella olevani pelissä tarpeeksi hyvä

Kun pitkän mietinnän päätteeksi löytää erinomaisen taktiikan, se palkitsee. Siitä shakissa on pohjimmiltaan kyse: psykologisesta kamppailusta paitsi vastustajan myös itsensä kanssa, kirjoittaa Markus Hulkko.

Mielipiteet

2.11.2022

Essee: Sosiaalinen media on vauhdittanut pikamuodin kulutusta, sillä netistä löytyy aina jotain uudempaa ja hienompaa – Kuinka pääsen irti ajatuksesta, että muodikkuus tarkoittaa vain uusimpia trendejä?

Pikamuodin eettiset ongelmat eivät koske vain ympäristöhaittoja. Muotiteollisuuteen liittyy myös ihmisoikeuskysymyksiä. Olennainen kysymys on, miksi sitten kulutamme, kirjoittaa Larissa Vauraste.

Mielipiteet

21.4.2022

Essee: Kun uusi nimeni oli päivitetty väestörekisteriin, nimet valtasivat mieleni – Kuinka ne ovat syntyneet ja mitä nimet voivat kantajilleen merkitä

Varmaa tietoa siitä, milloin ihmiset ovat alkaneet nimeäämään itseään tai toisiaan, ei ole. Todisteet kuitenkin viittaavat tavan olevan tuhansia vuosia vanha.

Mielipiteet

5.3.2022

Siirry takaisin sivun alkuun