Lauluyhtye Må Pyton. Kuvista puuttuvat Jarkko Laitinen sekä Timo Laakso, joka soitti kesken kuvauksen ja ilmoitti myöhästyvänsä harjoituksista. Kuvat: Perttu Puranen

Kolme vuotta sitten ensiesiintymisensä tehnyt lauluyhtye Må Pyton näyttää, kuinka kuiva brittihuumori toimii suomeksi käännettynä. Yhdeksänhenkinen jyväskyläläisryhmä on esiintynyt myös itse Monty Pythonin lämppärinä. Ainakin tavallaan.

Jyväskyläläinen lauluyhtye Må Pyton esittää Monty Python -komediaryhmän lauluja suomeksi käännettynä. Viimeisen kolmen vuoden aikana yhtye on esiintynyt muun muassa Yläkaupungin Yössä ja Jyväskylän Kesä -kaupunkifestivaaleilla. Edellisen julkisen konserttinsa Må Pyton teki Helsingissä Kansallisteatterin Lavaklubilla.

Vaikka laulut ovat peräisin Monty Pythonin sketseistä ja elokuvista, ovat kaikki kappaleiden suomennokset Må Pytonin omaa käsialaa. Myös humoristisella lavaesiintymisellä on tärkeä osansa lauluyhtyeen esityksissä.

Jylkkäri kutsui yhtyeen jäsenet Matti Kortetin, Aleksi Keurulaisen, Aimo Laitamon ja Janne Maunun sekä käännöksistä ja ohjauksesta vastaavan Antti Viitamäen pyöreän pöydän ääreen kertomaan, mistä tässä kaikessa oikein on kysymys.

 

Miten Må Pyton sai alkunsa?

Matti: ”Olin kamarikuoro Cantinovumin kanssa Reykjavikissa vuonna 2010, kun satuimme kuoron toisen tenorin Arto Pylvään kanssa rupattelemaan ennen keikkaa. Jotenkin erityisemmin ponnistelematta eteemme materialisoitui ajatus siitä, että Monty Pythonin musiikkia pitäisi tehdä mieskvartetilla.

Ne suunnitelmat menivät tosin pieleen, koska tässä matkan aikana on vaihtunut jäsenmäärä, kieli ja oikeastaan kaikki muukin.”

 

Miksi juuri Monty Python?

Matti: ”Miksi ei? Huonompiakin ideoita on.”
Aleksi: ”Mulla ei tule kyllä yhtään mieleen.”
Aimo: ”No kuvitelkaa vaikka lauluyhtye laulamassa Kummelia englanniksi.”
Aleksi: ”Sivuprojektin paikka?”

Janne Maunu, Matti Kortet ja Aimo Laitamo.

 

Monty Pythonin ensimmäiset sketsit nähtiin 45 vuotta sitten. Kokoonpano lopetti jo oman uransa tämän kesän teatteriesityksiin. Vieläkö Monty Pythoniin riittää ihmisillä kiinnostusta? 

Janne: ”Mä olen ainakin hämmästynyt siitä, kuinka paljon keikoilla on ihmisiä jotka osaavat pitkiä pätkiä ulkoja. Monty Pythonin arvostus on edelleen hämmästyttävän suurta.”
Antti: ”Ihmiset tietävät jopa näitä lauluja. Ei tunnisteta vain melodioita, vaan tiedetään mitä niissä lauletaan.”
Aleksi: ”Ja mehän saimme oikein hyvää promoa sen kautta, että ne herrat päättivät vetää viimeisen kiertueensa.”
Aimo: ”Olimme siis Jyväskylän Fantasia-elokuvateatterissa keikalla ennen Monty Pythonin viimeistä esitystä. Vedimme aulassa pari biisiä.”
Matti: ”Voidaan siis sanoa, että lämppäsimme Monty Pythonia. Se ei ole paljon liioiteltu.”

 

Millaista porukkaa teidän konserteissa käy?

Aimo: ”Meidän kaverit.”
Aleksi: ”Mulla ei ole kavereita, niin eivät ne kyllä käy.”
Aimo: “Mulla on hirveästi sukulaisia.”
Aleksi: “Sukulaiset eivät ole uskaltautuneet konsertteihin. Eli ei siellä kyllä kukaan käy.”
Antti: “Vain ihmisiä, jotka ovat päätyneet jotenkin sateelta suojaan.”

Mika Lahtinen, Joonas Rantala ja Aleksi Keurulainen.

 

Må Pyton aloitti esiintymisen syksyllä 2011. Mitkä ovat olleet teidän tähänastisen uranne kohokohtia?

Aleksi: “Esiintyminen Kansallisteatterissa ja Monty Pythonin lämppääminen. Ehkä nämä.
Matti: ”Osuvat vielä molemmat samalle vuodelle, että tämä on siinä mielessä ollut hyvä vuosi.”
Aleksi: “Kyllä tämä menee ehdottomasti top viiteen Må Pytonin vuosista.”

 

Kuinka tärkeä lavashow on teille musiikin lisäksi?

Janne: ”Uskaltaako sitä sanoakaan, mitä mittasimme viimeisissä treeneissä ennen Kansallisteatterin keikkaa? Meillä oli tunti ohjelmaa, josta puoli tuntia oli musiikkia ja puoli tuntia jotain muuta. Eli kyllä se on aika tärkeä.”
Aleksi: ”Vaikka miten hyviä biisejä ne onkin, niin kyllä ne vaativat tietyn liiman siihen väliin. On yllättävän hauskaa tehdä sitä ei-musiikillista osastoa.”
Matti: ”Sekin on yksi pieleen menneistä asioista. Alkuvaiheessa piti olla Monty Python -coveryhtye ja ehkä vähän normaalia hauskempia välispiikkejä, mutta siitä on lähdetty rönsyilemään todella kauas.”

Ville Heilala.

 

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia teillä on?

Matti: ”Pidämme suunnilleen samaa linjaa kuin tähänkin asti. Yritämme nitkutella vähän lisää biisejä ohjelmistoon ja harjoittelemme vanhoja paremmiksi.”
Aleksi: ”Ja vähän typerämpiä vitsejä jos vielä keksittäisiin. Olemme jo aika typeriä keksineet ja esittäneetkin, mutta luulen että voisimme vielä vähän kaivaa mutaa kuopan pohjalla.”
Matti: ”Ruopataan.”
Aimo: ”Tulevaisuuden suunnitelma ruopata!”
Matti: ”Se on meidän seuraavan konsertin nimi. Må Pyton – Ruopataan!”

 

MÅ PYTON

  • Vuonna 2011 ensiesiintymisensä tehnyt jyväskyläläinen lauluyhtye.
  • Esittää Monty Python -komediaryhmän lauluja omina suomenkielisinä käännöksinään.
  • Tehnyt yhteensä hieman yli 20 keikkaa.

MONTY PYTHON

  • Vuonna 1969 aloittanut brittiläinen komediaryhmä.
  • Tunnetaan parhaiten vuosina 1969-1974 tehdystä Monty Pythonin lentävä sirkus -sketsisarjasta sekä elokuvistaan.
  • Teki lyhyen paluun teatterilavalle viime kesänä. Ryhmän viimeinen jäähyväisesiintyminen näytettiin suorana lähetyksenä useissa elokuvateatterissa ympäri maailmaa.