Kuinka hyvin lehmipojat osaisivat pelata hevospooloa? Kumpi voittaisi syömiskilpailussa, harmaakarhu vai ihminen? Näiden kysymysten pohjalta saisi hyviä videoita.

Tällaisten höpsöjen videoiden avulla brittiläinen tubettaja ja koomikko Max Fosh on noussut suosituksi.

Niin suosituksi, että hän on parhaillaan ensimmäisellä maailmankiertueellaan, joka sisältää 72 stand up -esitystä. Marraskuun lopulla kiertue rantautuu myös Suomeen, kun Fosh esiintyy kahdesti Helsingin Kulttuuritalossa.

Foshin videoilla nähtävät tempaukset ovat päätyneet maailmalla muutamiin otsikoihin.

Vuonna 2022 hän vuokrasi maa-alueen Lontoon eteläpuolella sijaitsevan Gatwickin lentoaseman vierestä kirjoittaakseen maapalaselle korkealle taivaalle asti näkyvän lauseen: ”Welcome to Luton.”

Tällä Fosh onnistui hämmentämään useita Gatwickiin laskeutumassa olleita turisteja, jotka luulivat saapuneensa vahingossa Lutoniin, joka sijaitsee noin sata kilometriä Lontoosta pohjoiseen.

Vuosi sitten Fosh nousi meemiksi, kun hän näytti jalkapallon hyväntekeväisyysottelussa erotuomarille Uno-korttipelin suunnanvaihtokorttia vastauksena saamaansa keltaiseen korttiin.

Fosh erottuu muista pilailijoista sillä, että hänen pilansa ovat pohjimmiltaan harmittomia ja positiivisia. Fosh onkin brändännyt oman huumorinsa ”sillyksi”, eli hupsuksi tai pöhköksi.

Videot ovat taidokkaasti käsikirjoitettuja, ja niissä paistavat läpi Foshin kirjallisuuden opinnot. Yksin Fosh ei kuitenkaan videoita tee. Hänen alaisuudessaan on kolme täysipäiväistä työntekijää ja vaihteleva joukko freelancereita.

Stand up oli Foshille luonnollinen kehityssuunta, koska hän harrasti yliopistossa teatteria ja pitää esiintymisestä.

”Kun minulla oli jo vakiintunut yleisö, mietin että aloitanko myymään T-paitoja omalla nimelläni, vai aloitanko tekemään jotain uutta”, Fosh sanoo.

Positiivinen ote Foshin tekemässä huumorissa perustuu hänen persoonaansa.

”Rakastan tarinankerrontaa, enkä halua halventaa ketään. Loophole-kiertueella kerron mitä videoiden taustalla tapahtuu ja miten esimerkiksi osallistuin Mr. Universe -kilpailuun ilman että olen kehonrakentaja.”

Fosh uskaltautuu paljastamaan pienen yksityiskohdan kiertueen esityksestä. Sen huipentumana on ”suurin porsaanreikä”, jonka hän on löytänyt.

”Haluan kertoa ja näyttää sen kaikille livenä.”

Suomen ja Iso-Britannian historia ja kulttuuri ovat hyvin erilaisia, mutta Fosh ei usko, että siitä on haittaa. Fosh on varakkaasta perheestä ja käsitellyt taustaansa komiikassaan.

Nyt yksi viime kiertueen pääteemoista ollut ”poshness”, eli Britannian yläluokan käsittely, on otettu pois ohjelmistosta.

Kuten medioilla on tapana niin monen ulkomaisen julkkiksen kohdalla, on myös Jylkkärin kysyttävä Foshilta seuraavaa: Mitä tiedät Suomesta?

Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen. En oikeastaan tiedä Suomesta mitään”, Fosh nauraa.

Toimittajan huomautus: suomalainen r ja ääkköset onnistuivat erinomaisesti.

Fosh kuitenkin lapsena melkein kävi Lapissa: ”Perheellämme oli jo matka varattuna, mutta sairastuin ikävästi juuri ennen lähtöä.”

Tulevat keikat saarivaltion ulkopuolella jännittävät Foshia jo nyt: ”Minulla ei ole mitään ideaa siitä, millaista on pitää esitys ulkomailla. Ajatus on hermoja raastava, mutta odotan keikkoja innolla!”
Fosh ei aio kuitenkaan yksinkertaistaa keikkaansa, vaikka yleisö ei puhukaan englantia äidinkielenään.

”Mielestäni se olisi jopa yleisöä loukkaavaa. Pohjoismaissa puhutaan onneksi niin fantastista englantia. Ainakin paremmin kuin minä puhun Suomea”, Fosh sivaltaa. ▬

Kuka on Max Fosh?

  • 29-vuotias tubettaja ja stand up -koomikko
  • Yli 4 miljoonaa tilaajaa Youtubessa, lähes 1,3 miljardia katselukertaa.
  • Kanava oli ensin nimeltään Street smart, jossa hän haastatteli ihmisiä kadulla.
Tullut tunnetuksi muun muassa:
  • Vuoden 2023 Sidemen charity match – hyväntekeväisyysottelussa Uno Reverse card -meemistä.
  • Kirjoitti Gatwickin lentokentän viereen maahan “Welcome to Luton” ja sai maailmanlaajuista huomiota.
  • Yksi aiempi stand up -kiertue Iso-Britanniassa.
  • Hänen suosikkivideonsa: “I Convinced An 89 Year Old To Party In Europe”, jossa hän vei vanhuksen viettämään pitämättä jääneitä polttareita Amsterdamiin.
  • Esiintyy Suomessa 29. ja 30. marraskuuta.