SUOMEN PITKÄIKÄISIMPIIN lukeutuva sisäfestivaali Jyrock järjestetään viikonloppuna ylioppilastalo Ilokivessä. 

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan (Jyy) tapahtumatuottaja Suvi Liukkonen on tyytyväinen järjestelyjen etenemiseen. Tänä vuonna prosessin alkuun toi pientä jännitystä kahden kerroksen anniskelualueiden yhdistelmäluvan hakeminen.  

Lupaa jouduttiin hakemaan, koska Jyy myi yläkerran ravintolatoiminnan Semmalle vuoden vaihteessa. Anniskeluviranomainen kuitenkin näytti vihreää valoa ja asia saatiin järjestymään.  

Tänä vuonna opiskelijat saivat osallistua uudella tavalla esiintyjien valintaan kuunteluiltamien muodossa. Lisäksi työryhmässä on mukana opiskelijoita, ja koko festivaalin graafinen ilme on opiskelijan suunnittelema.

”Pystyttiin jälleen kerran luottamaan opiskelijoiden voimaan”, Liukkonen sanoo. 

Hänen mukaansa lippuja on mennyt jo mukavasti ja tahti tulee varmasti vielä vilkastumaan. Hinnoistakin on tullut hyvää palautetta. Opiskelijat ovat tapahtuman pääkohderyhmä, joten Liukkonen on iloinen että, erityisesti he ovat aktivoituneet lippukaupoilla.  

JYROCK JÄRJESTETÄÄN nyt toista kertaa syksyllä. Aiemmin festivaali on ajoittunut keväälle. Liukkosen mukaan yksi muutoksen hyvistä puolista on se, että opiskelijat saadaan liikkeelle syksyllä, samalla Jyy pääsee kiinni myös uusiin opiskelijoihin heti lukuvuoden alussa.  

Uutena elementtinä festareille tulee kahden kerroksen monipuolinen taidenäyttely.  

”Jyrock on tunnettu siitä, että rikotaan genrerajoja, eikä vihkiydytä pelkästään yhteen musiikkilajiin”, Liukkonen luonnehtii festivaalin artistikattausta.   

PERJANTAINA ESIINTYVÄ jyväskyläläisartisti Sonia on tulossa kotikaupungin festareille ”hiton hyvillä” fiiliksillä.  

”Rakastan tehä keikkoja Jyväskylässä. Itseasiassa Ilokivellä on ollut mun eka keikka ikinä Sonia-nimen alla, aika legendaarista! Sen takii Ilokivellä on tärkee paikka mun sydämessä.” 

Jyrockin suhteen vaihtoehtopoppia esittävällä Sonialla ei ole muita odotuksia kuin se, että tulee olemaan hauskaa. 

“Mahtavaa tulla Jyrockiin! En oo ikinä ollu kuuntelemassa, puhumattakaan esiintymisestä, joten kiva olo tulla sinne. Olen innoissani!” 

Perjantaina esiintyy myös räväkkä rokkiremmi Kissa. Kissan Günter Kivioja voi käsi sydämellä sanoa, että Jyväskylä on ottanut yhtyeen aina hyvin vastaan. 

Kissa on viimeksi soittanut Ilokivellä koronakeväänä 2021 striimikeikan. Vaikka yleisö tekeekin puolet tilasta, Ilokivi vaikutti hyvältä keikkamestalta, Kivioja vakuuttaa.  

”Odottavin fiiliksin olen. Tänä kesänä on ollut vähemmän keikkoja – laatu korvaa määrän, eli uskallan väittää, että ollaan hyvässä vedossa. En malta odottaa.” 

Perjantain muut esiintyjät ovat omintakeinen poprokkari Rebekka Holi, uusvanhaa iskelmää modernilla otteella tekevä Sonja Selene ja tanssittavaa elektropoppia loihtiva ELLAZOFIA

KOKEELLISEN elektronisen musiikin artisti Ahti Kulo on saapumassa Jyrockiin innokkain mielin. Keväällä Yläkaupungin yössä esiintynyt Kulo kehuu Jyrockin artistitarjontaa. 

”Oon kyllä haipeissa näistä festareista, en pelkästään esiintyjänä vaan myös kuulijana, aion varmasti fiilistellä ja kuunnella muiden esityksiä” 

Jyrockin lauantaihin saapuu myös palkintoja ja ehdokkuuksia nappaillut laulaja-lauluntekijä Sepikka eli Joni Seppänen. Kerran aikaisemmin kaupungissa esiintynyt Seppänen kertoo Jyväskylästä jääneen lämmin muisto.  

“Kaupungissa on uppeita ihmisiä. Hauska palata Jyväskylän järvimaisemiin kattomaan mitäs niillä on meille tarjota siellä syyskuun lopun kuulauksissa.” 

Räjähtävä ja monipuolinen, ovat sanat joilla Seppänen kuvailee tulevaa Jyrockin showtaan. 

“Sanotaanko näin että se meidän keikka tulee olemaan semmonen matka, jota ei ihan heti unoha.” 

Sepikka. Kuva: Tero Ahonen

KULON ja Sepikan lisäksi lauantain musakattauksesta vastaavat happoteknoyhtye Business City, kitaravetoinen poprockartisti Jaakko Kulta, soundillisesti laidasta laitaan seilaava psykedeliapopyhtye Pambikallio, riehakas rock-tulokas Lala Salama sekä äänirunoteoksia kutovat Näkymättömät. 

”Hienoa että porukka on vielä pitkän festivaalikesän jälkeenkin innokkaana tulossa Jyrockiin. Kentältä on kuulunut hyvää palautetta ohjelmistosta sekä taidenäyttelystä,” tapahtumatuottaja Liukkonen summaa.  

JYROCK nähdään tänä syksynä toiseksi viimeistä kertaa ylioppilaskunnan järjestämänä. Jyyn edustajisto päätti keväällä luopua festivaalin järjestämisestä. Näillä näkymin Jyy järjestää Jyrockin viimeisen kerran vuonna 2025, joka on myös festarin 40-vuotisjuhlavuosi.  

Jyrock ylioppilastalo Ilokivessä 27.-28. syyskuuta. Jyrockin järjestävä Jyväskylän ylioppilaskunta on myös Jylkkärin kustantaja.