dsc01973.JPG

Hear ry järjestää monipuolisen festivaalin Ilokivessä. Yhdistyksen puheenjohtaja Kyösti Ylikulju suosittelee järjestämään omat bileet, jos valmis tarjonta ei miellytä.
”Ajatus siitä, että syksylläkin pitäisi olla jokin kunnon festivaali mitä odottaa, oli muhinut kauan. Meillä oli paljon ideoita jostain aivan erilaisesta kuin mitä Jyväskylän muut tapahtumat kokemuksemme mukaan ovat olleet.”, Kyösti Ylikulju sanoo.
Ylikulju näkee uuden festivaalin tuovan eloa Jyväskylän tapahtumakentälle. Uusi toimija, jolla on uudet periaatteet, varmasti herättelee vanhojakin toimijoita.

Hear ry:n porukoiden nyt kolmatta kertaa järjestämä Höstfest tarjoaa mahdollisuuden tehdä outojakin asioita.
”Kuten aikaisempinakin vuosina, toteutamme sen mitä itse haluamme, emmekä sitä mitä jokin yleisö haluaa nähdä. Tekemisemme takana on innostus eikä tapa”, Ylikulju sanoo.
Festivaalia vietetään Ylikuljun mukaan festivaalin vuoksi:
”Teemme tätä järjestämisen ilosta ja otamme riskejä. Järjestäminen itsessään on jo festivaali, ja tapahtumapäivät sen huipentumia, joina muut tulevat tarkastamaan työn hedelmät”

Höstfestin järjestäminen tapahtuu Hear ry:n periaatteiden mukaisesti.
”Kaikki saavat tehdä eikä tarvitse edes osata! Tekemällä oppii ja kehittyy, vähitellen vastuu kasvaa”, Ylikulju sanoo.
Kovin selkeitä roolejakaan ei tarvitse ottaa. Samat ihmiset valitsevat esiintyjiä, askartelevat Hear-eläimiä ja puuhapusseja sekä tekevät tekemisistään radio-ohjelmaa.
”Hearin toimintaan ei liity tuottopaineita, sen ei tarvitse olla hyödyllistä ja laskettavissa”, sanoo Ylikulju.
Hän kertoo, että välillä tavoitteellisuus tuo paineita, mutta tavoitteet voi Hearissa määrätä mahdollisimman pitkälle itse.
”Teemme vahvasti omaa juttuamme myös siinä mielessä, että emme mieti mitä muut ajattelevat. Sen sijaan pyrimme tekemään mahdollisimman hyvin!”
Yhteistyökumppaneiksi Hearille ovat kelvanneet vain sellaiset tahot, joiden arvomaailma on samansuuntainen kuin Hearilla. Raha ei ratkaise, eikä lavoja ole nimetty olutmerkkien mukaan. Kassit ja paidat ovat reilun kaupan puuvillaa, ja Hear-tuotteet on tehty hamahelmikoruja lukuunottamatta kierrätetyistä materiaaleista.
”Ei jatkuvasti okseta, että tulosta saavuttaakseen pitäisi myydä oma moraalinsa”, Ylikulju sanoo.
”Jyväskylässä suuri osa tapahtumista on yliopisto-opiskelijoiden järjestämiä. Alakaupungin ketjupaikat pyrkivät haalimaan nämä tapahtumat, koska ne tuovat pienellä vaivalla tuvan täyteen. Porukkaa tulee paikalle juomaan ja tuomaan rahaa, vaikkei ohjelmaa eikä mitään persoonallista olisikaan. Riittää että sanotaan tapahtuman olevan tietyn porukan ja että porukka tulee paikalle”, Ylikulju valittelee.
Ravintolat tekevät ainejärjestöille tarjouksia, joihin sisältyy sitoumus järjestää kaikki tapahtumat kyseisessä baarissa. Vastineeksi sitoutumisesta ravintolat tarjoavat rahaa tai juomalippuja ainejärjestön hallitukselle.
”Tällaisessa diilissä etu jää pieneksi rivijäsenelle. Suoraan voi sanoa huijaukseksi tai korruptioksi ennemminkin”, hän sanoo.
Ongelmaksi Ylikulju nimeää myös sen, että tapahtuman järjestäjät eivät saa poiketa baarin omasta linjasta.
”Olen kahdesti ollut soittamassa levyjä humanistien yhteisissä syysbileissä ja lentänyt pihalle! Yleisöltä ei kysytty. Tästä voi päätellä, että järjestäjä merkitsee baarille vain rahaa”, Ylikulju sanoo.
Hän sanoo tietävänsä kaksi muutakin levynsoittajaa, joille on käynyt yhtä kehnosti.

Kyösti Ylikulju tietää miten tapahtuman järjestämiseen saa vapaammat kädet.
”On todella helppoa järjestää tapahtuma itse, myydä lippuja, päättää musat ja buukata. Ainejärjestö tai muu ryhmä voi järjestää vähän kuin kotibileet, mutta yökerhon hyvillä puolilla. Erityisiä iltoja, jotka jäävät mieleen erityisinä muistoina”, hän neuvoo.
Yksi ravintola nousee ylitse muiden siinä, että se antaa järjestäjälle vapaat kädet. Ylioppilaskunnan omassa Ilokivessä ei pelata pelkästään taloudellisella mittarilla, vaan järjestäjillä on mahdollisuus epäonnistua ja oppia virheistään.
”Joku toinen paikka olisi sanonut että ette tule koskaan enää ja olisi silloin itsekin hävinnyt. Senkin jälkeen jos tapahtuma menee huonosti, ollaan valmiita keskustelemaan, miten ensi kerralla onnistuttaisiin paremmin”, Ylikulju toteaa.

Hear järjesti vuonna 2007 ensimmäisen tapahtumansa, joka veti tosi vähän porukkaa, mutta siinä oli sisältöä, jonka vuoksi halu jatkaa oli suuri. Ylikulju kertoo maksaneensa oppirahansa:
”Innostuminen johtaa epäonnistumisiin, mutta sitten kun saa jatkaa, se johtaa parempiin onnistumisiin kuin mikään muu!”

Anna Kallunki