Vasta kahdeksansataa käyttäjää on siirtynyt yliopiston uuden Isa-postin käyttäjiksi.
Vanhan webmailin käyttäjinä on vielä yli 10 000 ihmistä. Yliopisto hankki Googlen tarjoaman sähköpostipalvelun kesällä. Uudet opiskelijat on lisätty suoraan uuden sähköpostijärjestelmän käyttäjiksi.
Vanhat opiskelijat ovat saaneet siirtyä Gmailin käyttäjiksi 19.9. alkaen. Sähköpostiosoite ei järjestelmää vaihtaessa muuutu, vaan osoitteet ovat vanhat tutut jyu.fi-päätteiset.
”Raadollisin syy siirtyä uuden järjestelmän käyttäjäksi on tietenkin se, että vanha webmail lakkaa toimimasta keväällä”, sanoo tietoturvapäällikkö Matti Levänen.
Kepin lisäksi porkkanaakin on tarjolla siirtymistä vauhdittamaan. Merkit-tävin muutos uudenaikaisemman käyttöliittymän lisäksi on postilaatikon kasvaminen. Nykyinen sadan megatavun sähköpostilaatikko täyttyy jo parista kymmenestä suuresta valokuvasta. Googlen tarjoama laatikko on useita gigatavuja, eli kymmeniä kertoja suurempi.
Sähköpostin lisäksi Isa-postiin siirtyjät saavat käyttöönsä muut Googlen verkkopalvelut, kuten kalenterin, sivut ja dokumentit.
Kalenteriin saa helpohkosti tilattua Korpin kalenterin tapahtumatiedot. Näin omien kurssien luennot saa tilattua muutamalla napin painalluksella Google-kalenteriin, joka puolestaan on helposti synkronoitavissa älypuhelimien, iPodien ja tietokoneiden kalentereihin.
”Ohjeet kalenterin tilaamiseen ovat valitettavasti vielä ainoastaan Korpin omissa ohjeissa, mutta lisäämme ne myös Googletuki-ohjesivustolle”, lupaa Levänen.
Myös Jylkkärin tapahtumakalenterin yksittäiset tapahtumat tai haluttaessa vaikka koko kalenteri ovat käden käänteessä lisättävissä omaan kalenteriin Jyväskylän ylioppilaslehden Facebook-sivuilta.
Google-sivut on Googlen kotisivupalvelu, joka tarjoaa jokaiselle opiskelijalle oman kotisivuosoitteen, sekä kotisivueditori, jolla sivusto on helppo ilman erillisiä ohjelmia tai html-kielen osaamista.
Google-dokumentit puolestaan on toimisto-ohjelmapaketti, jota monet opiskelijat ovat käyttäneet jo nykyisellään ryhmätöiden tekemiseen. Palvelun sovellukset vastaavat Microsoftin Wordia, Exceliä ja Powerpointia, vaikka ovat huomattavasti rajoittuneempia kuin Microsoftin ohjelmat. Toisaalta tiedostojen jakaminen luettavaksi tai muokattavaksi on huomattavasti helpompaa, kun kaikki käyttäjät muokkaavat samaa”pilveen” tallennettua tiedostoa ilman, että eri versiota tarvitsee lähetellä sähköpostien liitteinä.
Uusi järjestelmä tarjoaa parempaa palvelua ja säästää yliopiston rahoja.
”Järjestelmä ei maksa yliopistolle mitään”, sanoo Levänen.
Maailmanherruudesta kilpailevat Google ja Microsoft tarjoavat molemmat vastaavia palveluita korkeakouluille ilmaiseksi. Yritysten ansaintalogiikkaan ilmaiseksi tarjottujen palveluiden kannalta Levänen ei halua ottaa kantaa, mutta mainoksia yliopiston uusi järjestelmä ei kuitenkaan näytä.
Jarno Liski
paatoimittaja@jylkkari.fi
Kommentointimahdollisuus on poistettu käytöstä, mutta alta näet aiemmat kommentit.
mainoksia
Artikkelin tiedoista poiketen isamail näyttää mainoksia. Mainokset löytyvät keskeiseltä paikalta tekstimuotoisena postilaatikon sisällön ja muokkaustyökalujen yläpuolelta.
3.10.2011
Miika H.
Isamailiin siirtyminen aiheuttaa tällä hetkellä ainakin vielä ongelmia sähköpostilistojen kanssa, joihin päivittyy tarkentimellinen muoto osoitteesta vaikkei omassa osoitteessaan tarkenninta käyttäisi.
10.10.2011
ATK-taidoiltaan vajaa
Kyllähän sitä vanhempanakin opiskelijana sitä uutta sähköpostia alkaisi käyttämään, mutta missään ei ole annettu infoa, kuinka tätä uutta sähköpostia aletaan käyttämään! Hienoa, että uutta tarjotaan, mutta voitaisiin myös varmistaa, että vanhatkin opiskelijat pääsevät vaivattomasti käyttämään niitä, ettei jokaisen tarvitsisi erikseen alkaa kyselemään ympäri kampusta, että miten sen saa käyttöön
12.10.2011
Miika H.
Asiasta voisi tosiaan mainita myös webmailin etusivulla.
12.10.2011
hmm
Webmailin etusivulla on kyllä linkki Isapostiin. Isapostin etusivulla on linkki ohjeisiin, joissa kerrotaan myös vanhoille opiskelijoille, miten siirto tapahtuu.
Syyskuussa kaikilla kolmella kampuksella oli infopisteet & pikakoulutuksia, joissa kerrottiin siirtymästä. Lisäksi muutoksesta on tiedotettu erillisellä säpostilla, Jyytisissä ja Isa-tiedotteessa. Lisäksi loppuvuodesta tulee koulutuksia, joissa siirtymän voi toteuttaa tuetusti sekä opetella Isa-postin uusien ominaisuuksien hyödyntämistä.
12.10.2011
Miika H.
Webmailin etusivulla on kyllä linkki "uusien opiskelijoiden Google-shköpostiin", mutta missään ei mainita mahdollisuudesta siirtyä käyttämään uutta sähköpostipalvelua. Sen sijaan punaisella värillä varoitellaan jo ties kuinka monetta kuukautta AD-autentikoinnin käyttämisestä ja nimiosoitteen päivittämisestä.
13.10.2011
duck
Ja ymmärtäähän tässä kohden myös yliopisto, että mitään henkilökohtaista ei saa enää sähköpostilla viestiä ?
Henkilötunnusta ei saa Valtakunnanrajojen yli viedä ilman asianomaisen ministeriön lupaa ja milläkäs nämä oppilas s-postit muuten todennetaan ?
Cheers;
13.11.2011
Miika H.
Opiskelijanumerolla tai JYU-tunnuksella?
13.11.2011
Just
"mitään henkilökohtaista ei saa enää sähköpostilla viestiä ?"
Voi hitto. Kirjoitin just kaverilleni sähköpostilla, että menen kohta syömään. Meniköhän liian henkilökohtaiseksi?
"Henkilötunnusta ei saa Valtakunnanrajojen yli viedä ilman asianomaisen ministeriön lupaa"
Voi hitsi, Valtakunnan Henkilötunnusministeriöltä ei tietääkseni ole kysytty lupaa ylittää raja henkilötunnuksen kanssa.
"milläkäs nämä oppilas s-postit muuten todennetaan ?"
Tosiaan, mitään muuta keinoa ei varmasti ole. Oppilaathan kirjautuvatkin henkilötunnuksellaan.
14.11.2011