SAKSALAISEN SOSIOLOGI Georg Simmelin mielestä muoti oli paradoksi: pukeutumisella haluttiin sekä erottua muista että kuulua ryhmään.
Samanlaisia havaintoja ovat tehneet myös muut. Vaatteilla voi rakentaa sekä persoonallista että sosiaalista identiteettiä. Viestimme pukeutumisella muille arvoista, joita pidämme itse tärkeintä.
Pukeutuminen on toki muutakin. Se voi olla koristautumista, työpaikkapukeutumista tai suojautumista säältä.
Jyväskyläläisten Veera ja Roosa Niskasen mielestä Jyväskylä on täynnä tyylikkäitä ja kiinnostavia pukeutujia. Muoti näkyy katukuvassa, mutta miksi ihmiset pukeutuvat kuten pukeutuvat? Niskaset kysyivät nuorilta aikuisilta.
Tämän jutun avauskuvassa Maija Tanninen, Julia Ojanperä, Jessica Käyhkö ja Aino Simi sanovat pukeutuvansa usein second hand -löytöihin. He yhdistelevät mielellään maanläheisiä sävyjä ja grungea.
Oma fiilis vaikuttaa vahvasti siihen, millaiseksi ”päivän asu” muotoutuu. ▬
Iri Lievanen inspiroituu ikonisista rokkareista ja 1980-luvun goottiestetiikasta. Berliini on kaupunki täynnä tyylikkäitä ihmisiä, joilta ottaa vaikutteita omiin asuihin.
Samuel Käyhkö on lainannut huivin äidiltään. Takki on isän vanha. ”Saan tyyliini inspiraatiota taiteesta sekä ihmisistä ympärilläni, tutuilta ja tuntemattomilta.”
Vilja Hirvelä sanoo, ettei pukeudu lähes ikinä mustaan. Kesällä inspiroivat ”raikkaus ja kuulaus sekä asuun sopiva kynsilakka”.
Nelli Valjakka (vas.) pitää selkeistä linjoista ja asua maustavista yllättävistä yksityiskohdista. Katariina Järvisen vaatekaapista löytyy paljon kuoseja, mekkoja ja mummin vanhoja vaatteita. Anni Halén kertoo inspiroituvansa yksinkertaisuudesta: yhdelläkin värillä voi luoda kiinnostavan asun, kun sävyissä, tekstuureissa ja muodoissa on variaatiota.
Rebekka Ruususen vaatteista suurin osa on löytynyt eri kirpputoreilta. ”Tyylilleni ominaista ovat mennikkäisvibe ja luonnonläheiset värit.” Punainen paita on vaatekaapin värikkäämmästä päästä.
Tiia Kuukkanen saa tyyliinsä vaikutteita eri aikakausilta ja vintage-sisustuksesta. ”Rakastan erilaisia asusteita kuten huiveja ja koruja.” Kuukkanen ostaa kaikki vaatteensa käytettynä.
Joel Lumijärvi liikkuu paljon. Hän sanoo, että pitää rennosta ”skede-tyylistä” ja tekee usein löytöjä esimerkiksi Beyond-liikkeestä.
Anni Komulainen luottaa pukeutumisessaan mukavuuteen. Hän kertoo pitävänsä esimerkiksi 1990-luvun elokuvien asuista. Inspiraatiokseen Komulainen mainitsee myös Hel Looksin, joka on helsinkiläistä katumuotia esittelevä verkkosivusto.
Annika Hasanen (vas.), Pinja Peltola, Juulia Vuorenmäki ja Anna Joutjärvi suosivat kierrätettyjä vaatteita. Hasanen kertoo inspiroituvansa erilaisista kankaista, Peltolan tyyli-ikoni on hänen mummunsa. Vuorenmäki ja Joutjärvi kertovat, että kaupungilla liikkuessa saa ideoita uusiin asuihin.
Mirva Uotila kuvailee tyyliään klassiseksi ja värimaailmaltaan neutraaliksi. Hän kertoo etsivänsä ideoita pukeutumiseen esimerkiksi Pinterestistä.
Ziyu Zhangin asun värimaailma heijastelee hänen silmälasiensa sävyjä: kylmää ja lämmintä. ”Arkipukeutumiseni on kerroksellisellista ja intuitiivista.”
Kata Styrmanin asu rakentuu Marimekon Kaksoset-kuosin ympärille. Viime aikoina häntä ovat vetäneet puoleensa ruskean sävyt ja vaatteiden mittasuhteilla leikkiminen. Inspiraatiota tyyliinsä Styrman saa esimerkiksi Instagramista.
Santeri Raimonpoika Kruth sanoo, että saa vaikutteita tyyliinsä mafiaelokuvista ja niiden sävymaailmoista. Viiksiin hän hakee inspiraatiota nyrkkeilijöiltä. Asun yksityiskohtana voi olla esimerkiksi baskeri tai muu päähine.