Kolme viikkoa Maaria Blomman ensi-iltaan. Vaikka työtä on vielä paljon jäljellä, alkaa näytelmä jo vähitellen saada lopullisen muotonsa. Lavasteet ovat pian käyttökunnossa, näyttämörakenteet kasattuina ja naispääosan esittäjäkin kruunua vaille vaatetettu.
Kuukausien suunnittelun ja valmistelun huipentumana on ensi-ilta, jossa näytelmäproduktion kaikki palaset lopulta nivoutuvat saumattomaksi kokonaisuudeksi. Työprosessia ajatellen syntyy kuitenkin eräänlainen illuusio. Yksittäisen katsojan eteen avautuu näytelmän aikana vain murto-osa teatterimaailmaa, jonka laidoille jää todellisuudessa paljon näkymätöntä, piilotettua työtä. Jyväskylän Ylioppilaslehti kävi tutustumassa kasvoihin teatterin kulissien takana ja selvitti mitä näytösten ulkopuolella tapahtuu.
Teatteri mainostaa tiedotteessaan Maaria Blomman olevan hurmoshenkinen ja karnevalistinen esitys. Karnevaalitunnelma saadaan aikaan viisihenkisen orkesterin, kamarikuoron ja erikoisten lavastusratkaisujen ansiosta. Esitystä varten lavan yläpuolelle nousee sirkushenkinen valaistu nimikyltti ja esiintymislava sekä osa katsomosta on yhdistetty lippusiimalla.
Jyväskylän kaupunginteatterin tiedottaja Sirkka Helke kuljettaa minua ensimmäisellä käynnilläni kerroksesta toiseen läpi teatterin. Itse näyttämön ja yleisölle avointen aulatilojen takaa paljastuu sokkeloinen kompleksi, joka muistuttaa monimuotoisuudeltaan lähinnä miniatyyrikokoista kaupunkia. Alvar Aallon suunnittelema rakennus pitää sisällään laajan kirjon eri alojen työtiloja kampaamosta verstaan kautta aina toimistoihin ja näyttelijöiden henkilökohtaisiin pukuhuoneisiin asti.
Vakinaista henkilökuntaa Jyväskylän kaupunginteatterilla on 65 henkilöä, joiden lisäksi produktioissa vierailee ohjaajia, lavastajia, pukusuunnittelijoita, muusikkoja sekä muuta henkilöstöä. Teoksen laajuudesta riippuen työryhmän kokoonpano vaihtelee suuresti. Pienimmillään näytelmää tehdään muutaman hengen voimin, mutta suurimmissa esityksissä mukana on useita kymmeniä työntekijöitä. ”Maaria Blomman työryhmässä on mukana noin 50 ihmistä. Teknistä henkilökuntaa ja suunnittelevia henkilöitä on produktioissa aina mukana enemmän kun näyttelijöitä”, Helke kertoo. Alla on esitelty osa teatteriproduktion taustalla ahertavista työntekijöistä.
Kauppakadun Appro täyttää Jyväskylän keskustan riehakkaalla haalarikansalla. Onko poliisilla yhtä hauskaa kuin opiskelijoilla? Vietimme tapahtumaillan ylikonstaapelin matkassa.
Kulttuuriravintola Ylä-Ruthilla on hikistä ja ahdasta. Se kuuluu asiaan, sillä nyt on perjantai ja pubissa pauhaa Jytä ja iskelmä. Jylkkäri lähti selvittämään mikä saa jytäkansan palaamaan Arttu Seppäsen suomidisko-klubille kuukaudesta ja vuodesta toiseen.