Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ehdottaa perjantaina julkaistussa muistiossaan lukukausimaksuja korkeakouluihin. Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälän ja tutkimusjohtaja Niku Määttäsen laatimassa muistiossa sanotaan, että maksu voisi olla esimerkiksi 2000 euroa vuodessa.
Heidän mukaansa maksut eivät estäisi vähävaraisten perheiden lasten opiskelua tai sosiaalista liikkuvuutta, kun ne yhdistettäisiin ”hyvin suunniteltuun opintolainajärjestelmään”.
Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) totesi aamulla Facebookissa, että ehdotus on ”puppua, jota kenenkään ei tarvitse niellä”.
”Tilannekatsaus korkeakoulutuksesta on osuva, mutta suositukset lukukausimaksuiksi ovat ihan täyttä kuraa ”, JYYn korkeakoulupoliittinen asiantuntija Joachim Kratochvil summaa.
Lukukausimaksut lisäisivät eriarvoisuutta ja epätasa-arvoa sekä taloudellisesta että sosiaalisesta näkökulmasta.
”Etla haluaa sysätä vastuun entistä voimakkaammin yksilöille, todennäköisesti nuorten opiskelijoiden vanhemmille.”
Avauksen voi nähdä jatkona kansainvälisten maisteriopiskelijoiden lukukausimaksuille.
”Kyllä tämä kertoo siitä, että ajat ovat muuttumassa ja oikeus kouluttautumiseen vaakalaudalla. Koulutus on sellainen saavutettu etu, mitä ei saa romuttaa”, Kratochvil sanoo.
Etlan esitys lukukausimaksuista hallitusohjelman vastainen. Kokoomus ei kannata.
— Sanni Grahn-Laasonen (@sannigrahn) 31. maaliskuuta 2017
JYYn ohella myös monet muut tahot ovat sanoutuneet irti Etlan ehdotuksesta. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoi aamulla Twitterissä, että ehdotus on hallitusohjelman vastainen.
Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liitto (SAMOK) tuomitsevat ehdotuksen ja vaativat eduskuntapuolueita irtisanoutumaan lukukausimaksuista.