Opiskelijatapahtumien järjestämisestä vastaavat pääasiassa ainejärjestöt. Yleensä tapahtumat pyörivät
pitkälti alkoholin nauttimisen ympärillä, eikä näille ole varsinaista vaihtoehtoa. Näin ainakin ajattelivat syksyllä 2024 kaksi jyväskyläläistä kauppatieteiden toisen vuoden opiskelijaa, Kristo Keidas ja Luka
Mansikka.
Miehet saivat yhteisen vision alkoholittomista opiskelijoiden tapahtumista, jotka pyrkisivät luomaan hyvää oloa, eivätkä aiheuttamaan krapulaa seuraavalle päivälle. Vision pohjalta perustettiin vuodenvaihteen tienoilla Enne ry. Yhdistys kertoo kotisivuillaan haluavansa rakentaa ympäristön, jossa jokainen opiskelija voi tuntea itsensä arvokkaaksi ja tuetuksi.
Yhdistyksessä puheenjohtajan roolin ottaneen Keitaan mukaan Enne on ”hyvinvointiyhdistys”, jonka tavoitteena on olla jotain muuta kuin perinteisiä päihteiden nauttimiseen pohjautuvia opiskelijajuhlia järjestävä taho.
”Tavoitteenamme on luoda alusta, jonka kautta korkeakouluopiskelijat voivat verkostoitua riippumatta siitä, opiskelevatko he ammattikorkeakoulussa vai yliopistossa tai siitä, mitä alaa he opiskelevat”, Keidas kuvailee.
”Pyrimme edistämään korkeakouluopiskelijoiden sosiaalista, fyysistä ja henkistä hyvinvointia”, lisää Nea Tuovinen, yksi yhdistyksen perustajista.
YHDISTYKSEN pyörittämisessä on tällä hetkellä mukana noin tusina opiskelijaa, joista jokaisella on omat vastuualueensa. Aiemmin mainittu Keitaan tutkapari Mansikka toimii yhdistyksen varapuheenjohtajana.
Toistaiseksi kaikki Enteen aktiivit ovat kauppatieteiden opiskelijoita, aina fuksivuottaan viettävistä maisterivaiheessa oleviin asti. Yhdistys ei kuitenkaan halua profiloitua oppiainesidonnaiseksi, ja se tulee Keitaan mukaan hakemaan tulevaisuudessa toimintaansa mukaan opiskelijoita riippumatta heidän oppilaitoksistaan tai tieteenaloistaan.
”Emme halua olla pelkästään yliopisto-opiskelijoiden yhdistys, vaan edistää kaikkien korkeakouluopiskelijoiden asiaa. Emme halua, että opiskelijat kuplautuvat oppilaitoksissaan tai ainejärjestöissään, vaan pyrimme edistämään verkostoitumista poikkitieteellisesti eri oppilaitosten välillä.”
Keidas ja Tuovinen kertovat, että yhdistyksen ulospäin näkyvimpänä tehtävänä on järjestää opiskelijoiden jaksamista ja hyvinvointia tukevia tapahtumia. Pidemmällä aikavälillä yhdistyksen tavoitteena on laajentaa toimintaansa muihinkin Suomen opiskelijakaupunkeihin ja rakentaa avustusjärjestelmä, jonka kautta se voisi jakaa taloudellisesti ahtaalla oleville opiskelijoille vastikkeettomasti rahaa.
Enteen tahtotilana on, että sen järjestämät tapahtumat ovat aina veloituksettomia osallistujille. Kevään 2025 aikana yhdistys on järjestänyt lenkkitapahtuman Lutakossa ja pitänyt rastipistettä Pörssin perinteisessä rinneriehassa. Vappuna yhdistyksellä tulee puheenjohtaja Keitaan mukaan olemaan vahva preesenssi opiskelijoiden keskuudessa Harjulla.
Keväällä yhdistyksen järjestämän lenkkitapahtuman luonteesta kerrottakoon, että yhteistyökumppanit lahjoittivat jokaista Lutakon ja Jyväsjärven alueella kuljettua kilometriä kohti tietyn summan rahaa Enteen toimintaan. Keidas kertoo tapahtuman tuoneen sponsorirahaa yhdistykselle yli 900 euroa.
YHDISTYKSEN toiminnan rahoitus perustuu puheenjohtaja Keitaan mukaan ainakin haastatteluhetkellä maaliskuun alussa suurimmaksi osaksi viiden perustajaomistajan omiin varoihin.
Yhteistyökumppaneita etsitään aktiivisesti. Muun muassa Semma ja Jyväskylän keskustassa toimiva kuntosali Gym08 ovat mukana tukemassa yhdistyksen toimintaa.
Enne on hyväksytty Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan (Jyy) alaiseksi harrastejärjestöksi, ja se tavoittelee yhteistyötä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Jamko) kanssa.
Rekisteröidyn yhdistyksen perustaminen ei ole ilmaista, puhumattakaan tapahtumien järjestämisestä ja koordinoimisesta. Näin ollen voi olla haastavaa uskoa, että keskimääräinen hedonistinen korkeakouluopiskelija käyttäisi omaa aikaansa ja rahaansa päästäkseen käytännössä tekemään työtä pro bono -periaatteella.
”Enne on luotu, koska haluamme jättää jälkemme opiskelijamaailmaan. Emme tee tätä itsellemme, teemme tätä yhteisölle”, Keidas painottaa.
Minkäänlaista kompensaatiota yhdistyksen toiminnan ylläpitäjille ei tällä hetkellä makseta, eikä sellaisesta Keitaan mukaan ole tällä hetkellä viitteitä. Keidas ja Tuovinen kertovat, että yhdistyksen pyörittämisessä mukana olevia ihmisiä motivoi esimerkiksi kokemuksen kerryttäminen.
Enne ry ei halua tieten tahtoen kilpailla muiden opiskelijatapahtumajärjestäjien kanssa.
”Olemme lisä opiskelijoiden yhdistyskenttään, emme erillinen kilpailija”, Tuovinen alleviivaa.
Enne viestii aktiivisesti sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Instagramissa.