Suomessa toimitetaan kuntavaalit 13. huhtikuuta.

Jylkkäri etsi jokaisesta tämänhetkisestä Jyväskylän kaupunginvaltuustossa edustetusta puolueesta kunnallisvaaliehdokkaan, joka tituleeraa itsensä päätoimiseksi opiskelijaksi. Kaikista paitsi kristillisdemokraateista sellainen löytyi.

Ryhmälle esitettiin kahdeksan kysymystä, joihin jokainen pääsi vastaamaan ja tarvittaessa haastamaan kollegaansa.

Kysyimme:

  1. Mikä on tällä hetkellä Jyväskylän kaupungin suurin vahvuus? Entä suurin heikkous? Miten ylläpitäisit kyseistä vahvuutta ja mitä tekisit korjataksesi mielestäsi suurimman heikkouden?
  2. Kaupunki suunnittelee yliopiston kanssa Jamkin omistajuuden uudelleenjärjestelyä siten, että Jyväskylään muodostuisi Tampereen tapaan kahden korkeakoulun konserni: yliopistosta tulisi Jamkin pääomistaja. Mitä ajatuksia, kannatettavaa vai ei?
  3. Kannatatko huumeiden käyttöhuoneita Jyväskylään? Miksi/miksi et?
  4. Päihteisiin liittyen keskustan levottomuus on ollut otsikoissa viime aikoina. Mitä asialle pitäisi tehdä? Tuleeko esimerkiksi vartiointia keskustassa lisätä?
  5. Tuleeko Jyväskylän kaupungin osallistua Pride-tapahtumaan esimerkiksi liputuksen muodossa?
  6. Unohdetaan hetkeksi kuka mistäkin päättää. Pakko valita toinen: kansaneläkkeistä vai opintorahasta puolet leikkuriin?
  7. Jyväskylän yliopistoon tulee lääketieteen tiedekunta ja koulutusohjelma sillä ehdolla, että yksi nykyisistä tiedekunnista lakkautetaan. Minkä lopettaisit vai jätetäänkö lääketieteellinen perustamatta?
  8. Mikä on ollut elämäsi sykähdyttävin kulttuuri­hetki? Musiikki, urheilu, elokuvat, teatteri tai mikä vaan.
Jarno Saukko, keskusta
yhteiskuntatieteet
  1. Vahvuuksia ovat monipuolisuus, potentiaali esimerkiksi matkailussa ja korkeakoulukaupungin status. Heikkoutena on korkea työttömyys, johon lääkkeeksi työttömille on oltava tarpeeksi tukea.
  2. Konsernin myötä kumpikin korkeakouluista voisi antaa toinen toiselleen, suhtaudun sen perustamiseen siis myönteisesti. Se avaa mahdollisuuksia esimerkiksi ristiinopiskeluun ja lisää opiskelijoiden valinnanvapautta.
  3. Suomessa on epäonnistuttu päihdepolitiikassa. Käyttöhuoneet ovat kokeilemisen arvoinen asia, mutta en silti ole vielä niistä täysin vakuuttunut. Niiden on signaloitava sitä, ettei päihteiden käyttö ole yleisesti hyväksyttävää. Sanon käyttöhuoneille varauksellisesti kyllä.
  4. On totta, että poliisi on lisännyt valvontaa alueella, joka kertoo jostakin. En näe, että rauhattomuus olisi paisuteltu asia. Uskoisin, että etenkin varhaisnuoria keskustan alue voi virikkeettömyyden vuoksi altistaa häiriökäyttäytymiselle. Pidän kaupungin ja kauppakeskusten yhteistyössä lisäämästä vartioinnista. Mielestäni tätä voidaan osittain ennalta ehkäistä tarjoamalla tarvittavat koulutus- ja sivistyspalvelut. Kannatan varauksella tyhjien liiketilojen mahdollista suuntaamista nuorison käyttöön.
  5. Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita. Perusongelmana on, ettemme osaa kohdata toisiamme tasa-arvoisesti. En kannata nykyisten liputuspäivien lisäksi sitä, että kunnat ja kaupungit liputtaisivat esimerkiksi vaikka sateenkaarilippuja. Näen myös, että Pride-liike on epäonnistunut tehtävässään ja oikeastaan se on synnyttänyt vastareaktion patakonservatiivien keskuudessa.
  6. Tekisi mieli valita kahdesta vaihtoehdosta kolmas mutta koska valinta on tehtävä, ei kurmuuteta opiskelijoita enempää, valitsen kansaneläkkeet.
  7. Otetaan lääketieteen tutkinto-ohjelma ja sisäistetään se liikuntatieteelliseen tiedekuntaan. En pysty valitsemaan kokonaista tiedekuntaa, joka karsittaisiin lääketieteellisen tiedekunnan paikalta.
  8. Talvisota-museossa käyminen Raatteentien lähettyvillä.
Elias Oja, perussuomalaiset
liikuntapedagogiikka
  1. Vireys ja houkuttelevuus, kaupunki vetää opiskelijoita puoleensa monipuolisella koulutustarjonnalla ja täällä on erinomaiset liikuntapalvelut. Työttömyyden taso on liian korkea, opiskelijoita ei saada pidettyä täällä valmistumisen jälkeen.
  2. Mikäli yhdistyminen ei johda koulutuksen laadun heikentymiseen, ajatus konsernin perustamisesta on ihan kannatettava. Se ei kuitenkaan saa johtaa siihen, että Jamkin opiskelijat olisivat yliopisto-opiskelijoiden tapaan velvoitettuja maksamaan ylioppilaskunnan jäsenyydestä tai mistään sen tapaisesta. Vastustan muutenkin ylioppilaskuntien pakkojäsenyyttä, koska näen ylioppilaskuntien harjoittavan politiikkaa.
  3. En kannata huumeiden käyttöhuoneita. Ymmärrän perustelut niiden takana, mutta ne saattaisivat luoda myönteisemmän ilmapiirin yhteiskunnassa huumeita kohtaan. Niiden sijoittelu olisi myös ongelmallista: miten ne saataisiin saavutettaville paikoille mutta kuitenkin siten, etteivät ne haittaisi viihtyvyyttä?
  4. Vartioinnin ja poliisien partioinnin lisääminen keskusta-alueella on erittäin kannatettavaa. Uskon, että nämä ovat vaikuttavimpia keinoja puuttua keskustan rauhattomuuteen. En koe, että tätä ongelmaa olisi paisuteltu liikaa, koska esimerkiksi jotkin yritykset ovat joutuneet lopettamaan keskustassa.
  5. En kannata Pride-liputusta. Julkishallinnon lipputangoissa tulee olla ainoastaan Suomen lippu. En halua myöskään, että tuetaan nimenomaan tiettyjä vähemmistöjä: miksi kaupunki ei liputtaisi esimerkiksi kehitysvammaisille, vaan nimenomaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille?
  6. Nuorena poliitikkona koen, että minun puhuttava nuorten puolesta. Näin ollen leikkaisin kansaneläkkeistä.
  7. Pitäisikö tässä vastauksessa pohtia, mistä tiedekunnasta saisi epätodennäköisimmin ääniä. Jos näin, niin ehkä lääketieteellisen tiedekunnan voisi ottaa humanistisen tiedekunnan tilalle.
  8. Pääsin taidetestausprojektin yhteydessä katsomaan Jekyll and Hyde-baletin Kansallisoopperassa Helsingissä.
Jenni Suutari, vasemmistoliitto
politiikan tutkimus
  1. Kaupunkia ei syyttä kutsuta Suomen Ateenaksi, tämä on ehdottomasti Jyväskylän vahvuus. Täällä on perinteikkäät juuret suomenkielisessä koulutuksessa ja kaupunki vetää nuorta väkeä puoleensa. Kuluneen valtuustokauden leikkaukset eivät osoita, että laadukasta koulutusprofiiliamme arvostettaisiin tarpeeksi.
  2. Kannatan yliopiston ja AMK:n yhdistymistä, kunhan sitä ei tehdä säästökeinona. Vaarana on, että jos tämä toteutetaan samalla kun hallituksen leikkaukset koulutuksesta, voimme nähdä tuki- ja ohjauspalveluiden yhdistämistä säästökeinona. Konsernin muodostaminen edistäisi myös yliopiston kansainvälistymistä, joka on Jamkissa hyvällä mallilla. On myös taattava demokratioiden säilyminen kummallakin oppilaitoksella itsellään.
  3. Lämmin kannatus käyttöhuoneille Jyväskylässä. Huumeita tullaan aina käyttämään, eikä käyttöhuoneiden tarkoitus ole vähentää niiden käyttöä vaan nimenomaan huumeista aiheutuvia ongelmia, esimerkiksi huumekuolemia.
  4. Keskusta-alueen rauhattomuuden suurin aiheuttaja on eriarvoisuus. Nuoriso myös viettää keskustassa paljon aikaa, koska heille ei ole kunnollisia osoitettu kunnollisia tiloja, näitä tulisi perustaa. Keskustassa on paljon tyhjiä liiketiloja, joita voitaisiin tässä hyödyntää. Palvelukeskus Hanskan siirtäminen muualle keskustasta ja vartijoiden lisääminen eivät poista rauhattomuuden juurisyitä, on panostettava esimerkiksi toimivaan päihdehuoltoon ja rakennettava kohtuuhintaisia asuntoja.
  5. Ehdottomasti tulisi, Pride-liput nostettakoon salkoon Priden aikana. Kaupungin tulee myös kouluttaa henkilöstönsä liittyen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Jyväskylän tulisi tehdä konkreettisia tekoja, esimerkiksi järjestää anonyymejä rekrytointeja. Mielestäni Pride-liike on saanut Suomessa runsaasti aikaan.
  6. Politiikassa ei ole tällaisia pakkoja. Voidaan esimerkiksi parantaa veropohjaa ja olla leikkaamatta kummastakaan.
  7. Voimme lisätä nykyisiin tiedekuntiin sote-koulutusta ilman uuden tiedekunnan perustamista. Enkä halua lakkauttaa mitään nykyisistä tiedekunnista.
  8. Nick Cave and the Bad Seeds – yhtyeen keikka Pori Jazzeilla muistaakseni 2018.
Jimi Rytkönen, sosialidemokraatit
luokanopettajaopiskelija
  1. Jyväskylä on nuorekas yliopistokaupunki, jolla on hyvät tulevaisuuden näkymät. Kaupungista on kuitenkin suuri muuttoliike poispäin.
  2. Tämänhetkisillä tiedoillani en osaa sanoa, kannatanko vai vastustanko hanketta. Intuitiivisesti toki ajattelisin, että yhteistyö eri oppilaitosten välillä on positiivinen asia.
  3. Kannatan käyttöhuoneita Jyväskylään. Niiden avulla ammattilaiset voivat olla mukana vähentämässä keskustan levottomuutta.
  4. Itse ja lähipiirini olemme kokeneet keskustan rauhattomuuden olevan osittain paisuteltu asia. Ymmärtääkseni suurimman osan ajasta keskustassa ihmisillä on turvallista ja rauhallista olla ja kulkea. On tehtävä selvä rajaus suoran rikollisen toiminnan ja yleisen ajanvieton välille.
  5. Kaikkia historiallisesti sorrettuja vähemmistöjä tulee nostaa ylöspäin, sillä saavutetaan tasa-arvo. Esimerkiksi Lahden kaupungin Pride-liputuksen lopettaminen antoi kaupungista huonon signaalin. Kannatan siis Jyväskylän osallistumista Prideen.
  6. Leikkaisin kansaneläkkeistä, koska niihin minulla ei tällä hetkellä ole kosketuspintaa, toisin kuin opiskelijoiden tukiin.
  7. Ei ole varaa tiputtaa nykyisiä tiedekuntia. Lääketieteellistä ei tule.
  8. Suomen jääkiekon maailmanmestaruus 2011.
Panu Castrén, vihreät
biologia
  1. Vahvuuksina koulutus ja lähiluonto. Korkeakoulukulttuuri on Jyväskylässä isompiin kaupunkeihin verrattuna yhteisöllisempi. Näen työttömyyden ja kaupungin liian matalan pitovoiman heikkouksina.
  2. Ajatus konsernin muodostamisesta on kannatettava, kunhan resursseja on tarpeeksi. Säästötoimena sitä en kannata.
  3. Tanskassa nuorten huumekuolemia on saatu vähennettyä käyttöhuoneilla, kannatan siis niitä. Ne ovat myös väylä, jota kautta ihmiset saadaan avun piiriin. Jyväskylässä ne voisivat myös vähentää esimerkiksi keskustan rauhattomuutta. Myös huumeriippuvaisilla on oikeus terveydenhoitoon, jona käyttöhuoneita voidaan pitää.
  4. Rauhattomuuden juurisyihin on puututtava, vartiointiin lisäresurssien ohjaaminen ei niitä ratkaise.
  5. Kannatan Pride-liputusta symbolisena eleenä. Se toimii suurena tukena joillekin ihmisille, jotka saattavat pohtia, ovatko he tervetulleita yhteisöön.
  6. Opiskelijoilta on jo ainakin sopeutettu liikaa. Silti, tämä on liian vaikea valinta tehtäväksi.
  7. En pysty sanomaan, mikä tiedekunta poistettaisiin. Lääketieteellinen jäisi siis perustamatta.
  8. Coldplayn keikka Helsingissä viime kesänä.
Petri Laaksonen, kokoomus
liikuntapedagogiikka
  1. Kaupunkimme on hyvin vetovoimainen niin opiskelijoille kuin työvoimallekin. Korkeakoulumme tekevät paljon yhteistyötä, mikä on uniikkia Suomessa. Pitovoiman puute on iso kehityskohta Jyväskylässä. Tarvitsemme kaupunkiimme esimerkiksilisää harjoittelupaikkoja opiskelijoillemme.
  2. Yhdistyminen on hyvä asia, mutta se pitää tehdä maltillisella aikataululla seuraten yliopisto- ja korkeakoululakia. Konsernin muodostuminen tuo lisää ketteryyttä korkeakouluillemme, josta hyötyvät niin opiskelijat kuin opetushenkilökuntakin.
  3. Henkilökohtaisesti olen huumeiden käyttöhuoneiden pilotoinnin kannalla. Muista maista niistä on saatu positiivista näyttöä ja jotain on kokeiltava epäonnistuneen päihdepolitiikan korjaamiseen.
  4. Kesällä Jyväskylän keskustaan palkataan kaksi vartijaa, joista toinen on kaupungin palkkalistoilla ja toinen alueen kauppakeskusten työntekijä. Lain näkökulmasta tämä toteutetaan porsaanreiän kautta, koska keskustan kauppakeskukset muodostavat yhdessä niin suuren alueen. Vartioinnin lisääminen keskustassa ei toki ratkaise perustavia ongelmia, mutta on hyvä, että sitäkin kokeillaan. Suhtaudun varauksella keskustan tyhjien liiketilojen käyttöön, koska ne toisivat lisäkustannuksia jo valmiiksi vaikeassa taloustilanteessa olevalle kaupungille.
  5. Kannatan Pride-liputusta, koska se on kustannustehokas keino symbolisesti tukea esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä.
  6. Helppo päätös, leikkaisin kansaneläkkeistä toki odottaen, että eläkeläisillä on valmiina esimerkiksi oma koti. Todennäköisesti taloudellinen pohja eläkeläisillä on vahvempi kuin opiskelijoilla.
  7. En perustaisi lääketieteellistä vaan tekisin esimerkiksi UEF:in kanssa yhteistyötä.
  8. Rockfest Hyvinkään lentokentällä 2019. Slipknot ja Kiss jäivät mieleen.