TIE KOHTI räppitutkijan uraa alkoi, kun tanssitreeneissä alkoi soida räppi.
Alma Rinta-Pollari oli kymmenenvuotias, kun hän aloitti jazztanssin. Jossain vaiheessa oli valittava ”sivuaine”, joksi valikoitui streetdance (suom. katutanssi).
”Siellä soi underground-jenkkiräppi, esimerkiksi Jurassic 5. Sieltä mun räppi-innostus on lähtenyt”, Rinta-Pollari muistelee.
Nykyään Helsingin yliopistossa väitöskirjatutkijana sekä yliopisto-opettajana työskentelevä Rinta-Pollari innostui suomenkielisestä räpistä Ruudolfin ja Karri Koiran Amerikankotka liitää -biisin myötä. Vuonna 2012 julkaistu kappale avasi väylän vanhemman suomiräpin pariin.
SUOMIRÄPPI VEI mennessään ja kiinnostus ohjasi myös opinnäytetöiden aiheiden valinnassa. Rinta-Pollari aloitti vuonna 2015 opinnot Jyväskylän yliopistossa suomen kielen ja kirjallisuuden opettajalinjalla, kirjallisuus pääaineenaan.
”Mietin jo opintojen alkuaikoina, että haluaisin tutkia räppilyriikkaa”, Rinta-Pollari kertoo.
Kandidaatintutkielma käsitteli Kristo Laantin Khid-taiteilijanimellä tekemää Maa jota ei ole -kappaletta. Tutkielmassa hän vertasi sitä Edith Södergranin saman nimiseen runoon. Myös graduideat pyörivät räpin ympärillä.
Gradun teon aikoihin ilmestyi hip hop -kulttuuria tieteellisesti käsittelevä teos Hiphop Suomessa: puheenvuoroja tutkijoilta ja tekijöiltä, jota oli mukana tekemässä nykyisin akatemiatutkijana työskentelevä Elina Westinen.
Rinta-Pollari sai kuulla graduohjaajaltaan, että Westinen työskentelee Jyväskylän yliopistossa ja että hän voisi järjestää tapaamisen. Myöhemmin Westisestä tuli Rinta-Pollarin väitöskirjaohjaaja.
”Elina oli mulle semmonen räppitutkijajumalatar.”
Rinta-Pollarin pro gradu -tutkielma käsitteli Laantin DJ Kridlokk -nimellä tehtyä tuotantoa. Gradussa tarkasteltiin minkälaisia rooleja Kridlokk-hahmo lauluissa ottaa. Tärkeimmät löydetyt roolit olivat rikollinen, räppäri ja älykkö, mutta perin ironinen Kridlokk myös pilailee näillä rooleilla.
PARHAILLAAN Rinta-Pollari työstää väitöskirjaansa Maskuliinisuuksien representaatiot suomalaisessa rap-musiikissa. Ensimmäinen väikkäriin liittyvä artikkeli julkaistiin lokakuussa 2024. Sen aiheena on maskuliinisuudet ”runopoikaräpissä”.
Runopoikaräpillä tarkoitetaan musiikkia, joka eroaa suomalaisen valtavirtaräpin hypermaskuliinisuudesta. Kappaleiden lyriikoissa käsitellään ja reflektoidaan monenlaisia tunteita. Idea tuli Rinta-Pollarin huomatessa, että maskuliinisuudet räpissä ovat murroksessa.
”Vaikka Tiktokissa kovasti trendaakin Korelonin tyyppiset tosi seksistiset artistit, liikettä tapahtuu myös toiseen suuntaan”, Rinta-Pollari kertoo muutoksesta räppikentällä.
Rinta-Pollari pitää runopoikaräpin edelläraivaajana porvoolaista intertekstuaalisuuskonetta Paperi-T:tä (oikealta nimeltään Henri Pulkkinen), jonka esikoissoololevylle Malarian Pelko (2015) on vaikea löytää esikuvaa aikalaisistaan suomiräppäreistä. Paperi-T taas on taatusti inspiroinut uudempia runopoikaräppäreitä, kuten Lauri Haavia ja Ibeä.
”Paperi-T kiinnittyy selkeästi omalla tavallaan kirjallisuuden ja runouden kenttään”, Rinta-Pollari korostaa.
VÄITÖSKIRJAHOMMIEN lisäksi Rinta-Pollari kuuluu Hiphop Suomessa: Suuntaukset ja sukupolvet -tutkimusverkostoon. Verkosto järjestää joka vuosi Helsingissä seminaarin. Vuonna 2025 verkoston 10-vuotisjuhlan kunniaksi seminaari järjestettiin tammikuussa myös Oulussa. Toinen juhlaseminaari pidetään mahdollisesti Jyväskylässä tulevan syksyn aikana.
Rinta-Pollari kertoo, että Jyväskylässä opiskellessa oli monta eri tapaa olla mukana hiphop-kulttuurissa. Hän oli esimerkiksi myymässä lippuja ovelta perinteisessä jyväskyläräppitapahtuma Ghetto Partyissa.
Rinta-Pollari päivittelee työhönsä liittyviä hiphop-aiheisia asioita Instagram-tilillään @rapmaisteri. Tilin tarkoituksena on jakaa hänen tutkimukseensa liittyviä asioita sekä kertoa tutkijan arjesta.
Räppitutkija Rinta-Pollarin seuraava julkaisu on tutkija Erica Åbergin kanssa yhdessä kirjoitettu artikkeli, joka käsittelee omistamisen ja kuluttamisen kuvastoa suomiräpissä.
”Ollaan tutustuttu esimerkiksi siihen, millaisista autoista Gettomasa ja Kube räppäävät, tai vaikka mitä vaatemerkkejä Shakkii-yhtyeen biiseillä esiintyy”, Rinta-Pollari paljastaa. ▬