MUSIIKINOPISKELIJOIDEN järjestämä Musica Rock tekee paluun viiden vuoden tauon jälkeen 26. lokakuuta ylioppilastalo Ilokivessä.

Tapahtuma pyrittiin viimeksi järjestämään vuonna 2020 vapun tienoilla, mutta koronapandemia laittoi aikeille stopin.

Tapahtuman tuottajat, musiikkitiedettä opiskelevat Santeri Salmirinne ja Sara-Alexandra Uusitalo ovat motivoituneita tuomaan Musica Rockin takaisin isompana kuin koskaan.

MUSICA ROCK peruttiin Salmirinteen ensimmäisen opiskelulukukauden aikana. Tästä nyt opintojensa loppusuoralla olevalle Salmirinteelle jäi tahtotila jatkaa perinnettä.

”Jos tässä viimeisinä hetkinä saisi vielä järjestettyä Musica Rockin niin siitä tulisi kiva jatkumo.”

Ennen koronapandemiaa tapahtumaa oli järjestänyt Jyväskylän yliopiston musiikkitieteilijöiden ainejärjestö Trioli ry. Tänä vuonna mukaan on tullut musiikkikasvattajien ainejärjestö Pedaali ry.

”Musica Rock nimi on nyt vihdoin ansaittu”, Salmirinne kertoo.

Molempien ainejärjestöjen jäsenet suorittavat opintojaan Seminaarinmäen Musica-rakennuksella.

Uudelleensyntyneellä festivaalilla on musiikinopiskelijoita yhdistävän voiman lisäksi jalo tarkoitus. Festivaalin tuotot menevät opiskelijoiden mielenterveystyötä tekevälle Nyyti ry järjestölle. Nyyti ry tulee myös olemaan vahvasti läsnä tulevassa tapahtumassa itsemyötätuntotyöpajan muodossa.

FESTIVAALI HALUAA korostaa opiskelijoiden yhteisöllisyyttä, ovathan järjestäjätkin opiskelijoita.

”Halutaan tukea vertaisiamme, bilettää hyvän musiikin tahtiin siten että jokainen voi tuntea kuuluvansa joukkoon”, Uusitalo linjaa.

Tapahtumapäivänä ohjelman etenemisessä on selkeä kulku.

”Päivällä meillä on Ilokiven yläkerrassa akustisempaa musiikkia, sitten välissä työpaja, ja neljästä eteenpäin rokkipainotteisempaa kamaa Ilokivi Venuen puolella”, Salmirinne kertoo.

Musican Rockin kattauksessa ei genrejä säästellä. Aamupäivän folkin ja popin jälkeen päästään psykedeelisen rockin, punkin sekä funkin kautta illan huipentavaan räppikeikkaan, kun pääesiintyjä Axel Kala nousee lavalle.

”Erotutaan muista festareista siten että tarjotaan uusille ja nouseville paikallisille artisteille väylää päästä esiintymään ja sitä kautta saamaan nimeä kartalle”, Salmirinne kertoo.

Artistien löytämisessä tuotantotiimillä ei ole ollut ongelmia. Esiintyjähakijoita oli niin paljon, että myös todella hyviä artisteja jouduttiin jättämään pois.

Vapaaehtoistyöllä järjestettävä festari on vaatinut paljon työtä.

”Järjestävä voima toimii puhtaalla motivaatiolla”, Uusitalo toteaa.

Vaikeimpana haasteena tuottajat mainitsevat varainkeruun.

”Kiva on ollut nähdä, että paikalliset yritykset ja toimijat uskovat meihin, ja tarjoavat rahallista tukea. Vastavuoroisesti me tietenkin annamme näkyvyyttä heille”, Salmirinne kertoo.

MUSICA ROCKIA järjestävä tiimi on 12-jäseninen. Vaikka työ on palkatonta ja vapaa-aikaa syövää, moni on tahtonut mukaan, koska festarin järjestäminen tarjoaa hyvää työkokemusta musiikkialalta.

”Hetkeäkään ei kyllä silti tunnu, että oltaisiin töissä, tämä on tällainen meidän lempilapsi”, Salmirinne huomauttaa.

”Festaripäivänä voidaan sitten todeta, että hitto vie, ei tätä olisi ellei olisi lähdetty tekemään”, Uusitalo sanoo.

Tapahtuman tulevaisuuteen Salmirinne ja Uusitalo suhtautuvat toiveikkaasti. He kertovat, että tuotantotiimistä löytyy paljon energiaa ja päteviä tyyppejä jatkamaan perinnettä.

Tuottajat toivovat, että tapahtumasta tulee joka vuosi omannäköisensä.

”Sehän se pointti on, että Musica Rock heijastaa sitä millainen tiimi siinä on takana, ja myös sitä minkälainen opiskelijayhteisö täällä Jyväskylässä on”, Uusitalo kertoo.

Lokakuun lopulla Ilokiven lavan ottavat haltuun pääesiintyjä Axel Kalan lisäksi monipuolinen räppäri Sude, suomirockia ja monia tyylejä yhdistelevä Äiti, kaihorockia ja countrya sekoittava Tiikerin vuosi, hurmaava laulaja-lauluntekijä Enja bändinsä kanssa, sekä psykedelian maailmoihin vievä Petrus Can Dance!.

Hilla Magia luo kanteleellaan hypnoottisia äänimaisemia, Ansa yhtyeineen yhdistelee kokeellista folkia ja dystooppisia sävyjä, ja Heart Attack! tarjoilee punk-tykitystä. Puhkupillit tuo perinteistä jyväskyläläistä puhallinmusiikkia, ja Mikä-Mikä yhdistelee rapin, funkin ja discon tamperelaisittain.

”Tää nimenomaan kotoisa musiikkifestivaali, ollaan tehty tätä musiikki ja taide edellä”, Salmirinne kuvailee tapahtuman profiilia.

”Tästä tulee opiskelijoiden järjestämä uniikki tapahtuma, jossa on genrejä laidasta laitaan, kokonaisuus muistaen. Lisäksi meillä on tämä yhteen kokoava voima ja hyvä tarkoitus taustalla”, Uusitalo summaa.