LAMPUISSA KIERTELEVIEN vappuserpentiinien alla löhöilee sohvilla toisiinsa nojaileva viltteihin kääriytynyt joukko. Osa koittaa opiskella, toiset tulivat hakemaan juttuseuraa.
Puolue ry:n, Mephisto ry:n, Fokus ry:n ja Interventio ry:n majottamassa Yfistö-ainejärjestötilassa X-rakennuksella vallitsee kotoisa tunnelma.
”Käytännössä tänne tullaan keittämään kahvia ja jauhamaan paskaa. Joskus täällä saa myös asioita aikaiseksi”, sanoo Puolue ry:n varapuheenjohtaja ja ainejärjestötila-aktiivi Aapo Kallama.
Yliopisto antoi tilan yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen opiskelijoiden käyttöön päälle vuosi sitten. Avajaiset pidettiin toukokuussa 2023. Pienestä huoneesta muodostui nopeasti aktiiviselle opiskelijajoukolle paikka, jossa he kohtaavat ystäviään päivittäin.
Pian serpentiinit tulee kuitenkin irrottaa Yfistön katosta. Yliopisto luopuu osasta rakennuksistaan ja samalla muuttavat ainejärjestöt, joiden tilat poistuvat yliopiston käytöstä.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON rehtori Jari Ojala ilmoitti toukokuun lopulla pitämässään infotilaisuudessa, että yliopisto on luopumassa yhteensä yhdeksästä kampusalueen rakennuksesta. Tilavähennyksillä yliopisto tavoittelee lähivuosien aikana miljoonien säästöjä.
Käytöstä poistuvien rakennusten joukosta kolmessa, Fennicumilla, X-rakennuksella ja Mattilanniemen MaD-rakennuksella sijaitsee muiden toimitilojen lisäksi myös ainejärjestötiloja.
Fokus ry:n puheenjohtaja Sanni Koivisto muistelee lukeneensa tilavähennyksiä koskevat uutiset ensikertaa viime keväänä sanomalehti Keskisuomalaisesta.
”Olisivat he voineet olla myös meihin suoraan yhteydessä siitä, että ainejärjestötila on poistumassa”, Koivisto toteaa.
Ojalan toukokuisessa infotilaisuudessa (Jylkkäri 4/2024) mainittiin, että yliopiston johto on ainejärjestöihin yhteydessä korvaavien tilojen osalta ”lähiaikoina”.
SYKSYN MITTAAN tietoja tilajärjestelyistä on tihkunut ainejärjestöaktiivien korviin. Yliopiston tilapalveluiden ja ainejärjestöjen välillä viestejä välittää Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (Jyy).
Yliopisto kertoi alkusyksystä Jyylle valmiin esityksen ainejärjestöjen mahdollisista korvaavista majapaikoista. Seminaarinmäeltä uutta ainejärjestökotia etsivät opiskelijat siirtävät tavaransa päärakennukseen.
”Oli selkeää, että sieltä vapautuu hyvä kokonaisuus opiskelijoiden ja ainejärjestöjen käyttöön”, sanoo yliopiston kiinteistöinsinööri Heli Vertamo.
Päärakennuksesta opiskelijoille tarjotaan tiloja, jotka ovat aikaisemmin olleet muun muassa yliopiston viestinnän käytössä. Vertamon mukaan ne soveltuvat hyvin opiskelijoiden tarpeisiin: läheltä löytyy uloskäynti, taukokeittiö ja wc-tilat. Huoneet ovat noin 70 neliömetrin kokoisia ja sijaitsevat rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa.
Vertamon mukaan tavoitteena on, että yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen sekä kieli- ja viestintätieteiden laitoksen opiskelijat pääsevät muuttamaan päärakennukseen vuoden 2025 alussa. Esimerkiksi tilojen kalustusta koskevaa suunnittelua yliopisto tekee yhdessä opiskelijoiden ja Jyyn edustajan kanssa loppuvuodesta.
”Sehän ei yhdellä tapaamisella hoidu, mutta katsomme yhdessä, että saamme sopivat korvaavat tilat”, Vertamo vakuuttaa.
Mattilanniemen osalta muuttosuunnitelmat ovat yhä levällään. Vertamo uskoo, että MaD-rakennuksen käytön päättyessä korvaavat ainejärjestötilat Mattilanniemestä löytyvät Agoralta.
VAIKKA YKSIKÄÄN ainejärjestö ei ole vielä lyönyt lukkoon suunnitelmia korvaavista tiloista, ainakin Seminaarinmäellä tunnutaan olevan tyytyväisiä yliopiston ehdotukseen.
Tällä hetkellä Fennicumin ylimmässä kerroksessa ja Lozzin alakerrassa ainejärjestötiloja pitää kieli- ja viestintätieteiden opiskelijoista koostuva kattoainejärjestö Lingviestit ry. Jatkossa järjestöllä tulee olemaan yksi iso tila päärakennuksella.
Fennicumin kolkkoa huonetta ei tule ainakaan Sturm und Drang Jyväskylä ry:n puheenjohtajalla Aleksi Lehdellä ikävä. Tuskin kovin monella muullakaan.
Huonosti saavutettava tila, jossa on kehno sisäilma, on kahden vuoden aikana toiminut lingviesteille lähinnä varastona ja järjestön hallituksen kokoustilana.
Lehti tunsi helpotusta kuultuaan, että korvaava tila voisi löytyä päärakennuksesta.
”Jos saamme vielä yhteiskuntatieteilijät siihen viereen, se varmasti kasvattaa yhteishenkeä”, hän sanoo.
YHTEISKUNTATIETEILIJÖIDEN joukossa tieto ainejärjestötilan siirtymisestä otettiin vastaan astetta ristiriitaisemmissa tunnelmissa.
”Harmi joutua täältä pois, kun olemme juuri päässeet kotiutumaan, mutta korvaavat tilat ovat sellaiset, ettemme me niistä surullisiakaan ole”, Kallama sanoo.
Yliopisto on luvannut esitellä päärakennuksen tiloja sinne siirtyville ainejärjestöille loka- ja marraskuun aikana. Opiskelijat ovat listanneet vaatimuksia uutta Yfistöä varten.
”Seminaarinmäellä ehdottomasti pysytään. Isompi tilan pitäisi olla ja toivottavasti myös esteetön”, Kallama luettelee.
Hän toivoo, että X-rakennukselle ahdettujen tavaroiden lisäksi päärakennukselle pääsee muuttamaan myös onnistuneesti rakennettu ainejärjestötilakulttuuri. Yfistöllä vuosikurssirajat rikkoutuvat ja uudet vierailijat otetaan ilolla mukaan vakihengailijoiden joukkoon. Tarjolla on niin lounasseuraa kuin vertaistukea opintoihin.
”Ainejärjestöaktiivien tekemä pohjatyö ei ole mennyt hukkaan. Meillä on nyt tämä tila ja sen pohjalta on helppo päästä sitten seuraavaan”, Kallama toteaa. ▬