SIINÄ MISSÄ kaupunkilaiskoulujen liikkaopet saattavat törmätä ongelmaan, jossa nuorisolaiset saapuvat sählytunneille farkut jalassa, ite toimiessani sijaisena kotikunnassani Ilomantsissa, jouvuin muistuttaa traktoreilla liikuntahallin pihaan saapuvia nuoria siitä, että Dimexin oranssit talvityövaatteet on aika raskaita hiihtovarusteiksi. Mutta eikkait siinä mittään, hikiliikunta on hyvästä.  

Todennäköisimmin Ilomantsi on suurelle yleisölle tullu tutuksi Juice Leskisen samannimisestä kappaleesta, jossa käsitellä muun muassa Itä-Suomen vesakkomyrkytyksiä:  

Helikopterilla tuli kuolemaa 
Voi hillasuota tuskan nuolemaa 
Puupäät, puupäät Metsähallinnon 
Tappaa vesakon niin kuin nuorison 

Ei saakeli, biisistä nouseekin mieleen, että pakastimesta löytyy vielä mummon keräämiä ja mukaan Keski-Suomeen tökkäämiä hilloja (tai siis lakkoja niinku idässä sanotaan). Lakkahimo on näköjjään joillakkin kaupunkilaisilla niin hurja, että ne pittää vetää varsia myöten suosta, niin kuin Hesan kaupunginvaltuutettu Otto Meri esitteli saalistaan X:ssä, vierailtuaan Lieksan ja Ilomantsin alueella sijaitsevassa Patvinsuon kansallispuistossa. Ei se mittään Otto, tämmöset virheet onku ylinopeussakot, niitä vaan tullee välillä. Virheistä opitaan.  

Ilomantsi, on Karjalan A 
Sitä kyllä on syytä mainostaa 

Tästä Juicen biisin kohdasta mieli pompahtaa suoraan Ilomantsin helmeen, koko Suomen (kenties koko maailman) parhaaseen kaljankaatokesäterassiin elikkä Hermannin viinitorniin, baarriin joka sijaitsee vesitornin huipulla Pappilanvaaralla. Sijaintinsa vuoksi tornilta ei oo ainoostaan huikeat maisemat vaan sieltä on myös helppo lähttee vaikka kierien alamäkkeen kohti “keskustan” (siellä on liikenneympyrä, ässämarketti ja bussiasema, niin kai se täyttää keskustan vaatimukset, Ilomantsi on kato tämmönen päätä huimaava metropoli) ainoata kapakkaa.  

ILOMANTSI elikkä Pogosta, sijaitsee Pohjois-Karjalassa. Pogosta on tosiaan karjalankielinen nimitys pitäjälle. Sanana pogosta elää paikallislehti Pogostan Sanomissa ja Pogostan koulussa (jonka yläkoulu joutui harmillisesti evakuoitumaan homeisesta koulurakennuksesta parakkeihin, jotka piakkoin todettiin kanssa homeisiksi). Toki myös hiihtotapahtuma Pogostan hiihdossa, jonka valitettavat peruuntumiset vähälumisuuden sekä globaalin pandemian takia, kertovat hyvin ajan kuvasta sekä laajoista haasteista, jotka valtaisan maailman lisäks koskkee myös pientä kaunista rajapitäjjää.

Mantsin Hattuvaarassa sijaitsee muuten Suomen ja koko manner-EU:n itäisin piste (ennen vuotta 2004 myös EU:n itäisin piste, helkkarin Kypros meni ja vei sen kruunun…).