Kampus muuttuu savuttomaksi.

Jyväskylän ylioppilaslehdessä 25. syyskuuta 2010 julkaistun uutisen otsikossa asiaa pidettiin väistämättömänä.

Savuttomuuden oli lukuvuoden avajaispuheessaan julistanut Jyväskylän yliopiston rehtori Aino Sallinen.

Körssin imemisen kitkemiseksi perustettiin työryhmä, johon otettiin mukaan myös ylioppilaskunta (Jyy) ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS).

JYLKKÄRIN toimitukseen tulleiden yhteydenottojen mukaan 14 vuotta sitten julistettu savuttomuus olisi jäänyt pahasti vaiheeseen.

Henkilökunnan jäsenet ovat käyneet huomauttamassa polttamisesta kampuksella sauhutelleille opiskelijoille. Samaiset opiskelijat kertovat itse nähneensä myös henkilökunnan jäseniä spaddulla yliopiston liepeillä. Pata kattilaa soimaa?

Journalistin ohjeiden mukaan uutistapahtumia on pyrittävä seuraamaan loppuun saakka. Tässä tapauksessa Jylkkärin raportointi on jäänyt puolitiehen.

Pikkuisen vielä vaiheessa.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON vierailijoille tarkoitettuja ohjeita kokoavalta sivulta löytyy nopeasti alaotsikko ”savuton ja tuoksuton kampus”.

Muotoilu kuulostaa ehdottomalta. Ei savua tai tuoksuja missään. Totuus paljastuu yhdellä puhelinsoitolla.

Yliopiston työsuojelupäällikkö Piia Löppösen mukaan kumpaakaan ei voi ehdottomasti kieltää. Yliopiston linja tupakoinnin suhteen on siis 14 vuoden aikana löyhentynyt. Koska osa alueella liikkuvista henkilöistä polttaa joka tapauksessa, siirtyisivät kessuttelusta mahdollisesti syntyvä roskaaminen ja muut lieveilmiöt vain kampusalueen ulkopuolelle.

”Kannustetaan savuttomuuteen ja tuoksuttomuuteen”, Löppönen sanoo.

Yliopistolla nyt voimassa oleva tuoksuttomuus ja savuttomuuslinjaus on valmisteltu vuoden 2020 aikana.

Tuoksuttomuuteen kannustetaan tarroilla.


Tuoksuttomuuden edistämiseksi kampuksen rakennusten oviin oli lisäilty ”tulethan tuoksutta” -tarroja.

”Sitähän ei voi täysin kieltää, mutta haluamme vähentää tuoksukuormaa”, Löppönen sanoo.

Pöllin polttelua ohjataan erikseen merkatuille tupakointipaikoille, joissa tulisi merkintöjen lisäksi olla tuhkakupit. Niitä pitäisi löytyä jokaiselta kampukselta. Lisäksi valmisteilla on kartta, josta tupakointipaikat selviävät. Lisäksi opiskelijoiden ja henkilökunnan tupakasta irtautumiseen tarjotaan YTHS:n ja yliopiston työterveydenhuollon kautta tukea.

Löppösen mukaan tupakointipaikkojen osalta työ on ”pikkuisen vielä vaiheessa”.

Toden totta. Karttaa ei vielä ole. Seminaarinmäellä tupakointipaikat löytyvät esimerkiksi kirjasto

Lähteen viereisen parkkipaikan päästä ja Päärakennuksen takana olevan amfiteatterin yhteydestä. Molemmista löytyy kyllä tuhkakupit, mutta ei varsinaisia merkintöjä.

Savuton kampus -työryhmän loppuraportin liitteenä oleva kartta näyttää, mihin tupakkapaikkoja ainakin vuonna 2011 kaavailtiin.

VUODEN 2020 linjaukset perustuvat vuonna 2011 valmistuneeseen Savuton kampus -työryhmän loppuraporttiin.

Kun Jyväskylän yliopisto vuonna 2010 julistautui savuttomaksi, kertoi silloinen hallintojohtaja Kirsi Moisander Jylkkärille, että muutos tulisi tapahtumaan syksyn aikana.

Sisätiloissa seinien tervaaminen oli kielletty lopullisesti viimeistään maaliskuussa 1995, kun vieläkin muinaisempi hallintojohtaja Juho Hulkkinen kielsi uuden tupakkalain myötä yleisten tilojen lisäksi omassa työhuoneessa polttamisen.

Lopulta työryhmä saatiin muodostettua helmikuussa 2011. Loppuraportti julkaistiin elokuussa.

Tuloksena oli sosiaali- ja terveysministeriön suosituksiin perustuva lista yhdeksästä toimenpiteestä, joiden joukossa oli muun muassa tupakointipaikkojen sijoittelu raporttiin liitetyn kartan mukaisesti. Miilun imeskelyyn soveltuville paikoille tulisi raportin mukaan ohjata asiaankuuluvin opastein.

”Raportissa suositellut tarvittavat toimenpiteet toteutetaan asteittain kaikilla kampuksilla kevätlukukauden 2012 aikana”, raportissa kirjoitetaan.

Erillisenä huomiona aikataulutuksesta mainitaan, että ”eniten aikaa vie uusien tupakointipaikkojen rakentaminen”.

Ennustuksen voidaan katsoa pitäneen paikkansa. Raportista on kulunut 13 vuotta, eikä vieläkään ole valmista.