VESISELVÄT opiskelijatapahtumat eivät onnistu keräämään yhtä paljon osallistujia kuin perinteiset dokaamisorientoituneet tapahtumat, kertoo Helsingin Sanomat (HS). 

HS:n uutisoi perjantaina, että vaikka kysyntää alkoholittomille tapahtumille on, se ei kuitenkaan näy kävijämäärissä.  

Helsingin yliopiston varhaiskasvatuksen opiskelijoiden ainejärjestö Ebe ry:n puheenjohtaja Lila Pesonen kertoo HS:lle, että joskus alkoholittomaan tapahtumaan ei ole tullut ollenkaan osallistujia. Näin ei ole koskaan käynyt alkoholillisien tapahtumien kanssa.  

Jylkkäri kysyi Jyväskylän yliopiston ainejärjestöiltä, että onko vastaavaa trendiä havaittavissa paikallisissa opiskelijariennoissa.  

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON kauppakorkeakoulun opiskelijoiden ainejärjestö Pörssi ry:n tapahtumavastaava Inka Jokelainen on huomannut saman ilmiön omassa ainejärjestössään. Positiivista palautetta on tullut molemmista tapahtumatyypeistä, mutta alkoholillisissa on enemmän kävijöitä. 

Myös suomen kielen opiskelijoiden Sane ry:n puheenjohtaja Mirella Nyrhinen on huomannut saman asian. 

”Jos ollaan koitettu mainostaa, että tämä tapahtuma on täysin alkoholiton, se tuntuu nostavan joidenkin kynnystä osallistua”, Nyrhinen toteaa.  

Sane saa paljon toiveita alkoholittomista tapahtumista. Nyrhisen mukaan on järjestäjien kannalta ikävää, kun tapahtumiin ei toiveista huolimatta saavu juurikaan osallistujia. 

JOURNALISTIIKAN opiskelijoiden ainejärjestön Lööppi ry:n puheenjohtaja Marilla Parhiala arvelee tapahtumien aktiviteettien vaikuttavan kävijämäärään: ”Jos alkoholiton tapahtuma on vain epämääräinen hengailu, se ei kiinnosta hirveän montaa”.  

Parhiala kertoo, että monet lööppiläiset tykkäävät osallistua alkoholittomasti sellaisiin tapahtumiin, joissa alkoholin nautiskelua ei ole suljettu pois. Parhialan kokemuksen mukaan alkoholilliset tapahtumat eivät automaattisesti tuota suurta yleisöryntäystä.  

Lööppi on myös saanut paljon toiveita alkoholittomista tapahtumista, mutta nyt niitä on jo ainejärjestölle tulleen palautteen mukaan liikaa. 

Kirjallisuuden, museologian, taidehistorian ja taidekasvatuksen opiskelijoiden ainejärjestö Corpus ry:n puheenjohtaja Siiri Mäkinen toteaa Corpuksen pyrkivän pitämään tasaisesti sekä alkoholillisia että alkoholittomia tapahtumia. Esimerkiksi vappuviikon huurua pyritään tasoittamaan pitämällä ainakin yksi tapahtuma, joka on kaikille alkoholiton.  

Mäkisen mielestä sitseillä ei enää tehdä kummeksuttavaa rajaviivaa dokaajien ja dokaamattomien välillä. ”Molemmat ryhmät ottavat sitseille kuuluvat rankkushotit, toiset vaan ottavat sen inkiväärikossushottina ja toiset inkiväärivitamiinipommishottina”.  

Corpuksen jäsenistöltä on tullut kiitosta holittomista tapahtumista. Muissakin tapahtumissa pyritään korostamaan, että alkoholin käyttö on täysin oma valinta, Mäkinen summaa.