Jos Suomen hallituksessa on mukana kokoomus ja ennen vaaleja kuulee koulutukseen liittyviä lupauksia, voi pitää melko varmana, että lupaus tullaan pettämään. Jos ei heti niin ainakin pian.
Näin nimittäin kävi jälleen. Pääministeri Petteri Orpo (kok) oli maaliskuussa 2023 luvannut, että opiskelijoita ei siirretä pois yleisen asumistuen piiristä. Huomion asiasta teki Helsingin Sanomat.
Kevään kehysriihessä kuitenkin kerrottiin, että opiskelijat siirretään ensi vuonna yleisen asumistuen piiristä takaisin opintotuen asumislisälle. Säästötavoite on 57 miljoonaa euroa.
Viimeksi näin kävi vuonna 2015 eduskuntavaaleissa, kun sekä vaalivoiton kautta pääministeriksi noussut Juha Sipilä (kesk) että tuolloin kokoomuksen puheenjohtajana toiminut nykyinen tasavallan presidentti Alexander Stubb vannoivat hymyssä suin, että koulutuksesta ei olla leikkaamassa.
Lopulta Sipilän hallituksen aikana leikattiin koulutuksesta arvioiden mukaan noin 800 miljoonaa euroa.
Tulevista ja jo toteutuneista asumistuen leikkauksista kerrotaan myös tuoreimmassa Jylkkärissä.
Leikkaukset ovat kokoluokaltaan merkittäviä ja osuvat suoraan sinne, mistä opiskelijankin pitäisi ne havaita, elinkustannuksiin.
Silti saattaa olla, että kaikkea ei olla vielä nähty. Sen verran laimea opiskelijoiden reaktio omien etujen ja oikeuksien sörkkimiseen on.
Muutama opiskelija-aktiivi kyllä vietti kampuksella protestina yhden yön teltassa, mutta laajaa ärtymystä ei ole havaittavissa.
Ilmapiiriä voisi kuvailla seuraavasti: no tätä tämä nyt on.
Ei minua oikein itseänikään huvita raivota asiasta, mutta samaan aikaan opiskelijaliike tuntuu hieman nyhveröltä. Kirosanan kirjoittaminen muutoksia vastustavan tiedotteen otsikkoon ei ole järin yllättävä tai raju temppu enää vuonna 2024.
Toisenlainen on meininki eläkeläisillä.
Kun hallitus uskalsi hieman kiristää eläkeläisten verotusta, kaivautui iltapäivälehteen taas purkautumaan 700 000 euroa vuodessa tienaava eläköitynyt vuorineuvos.
Ja kun seuraa kansalaiskeskustelua sosiaalisessa mediassa, niin tuntuu siltä, että asiasta suuttuvat myös ne pienituloiset eläkeläiset, jotka eivät elä verokiristysten kohteiden kanssa edes samalla planeetalla (yleensä kanariffalla tms.).
Suurilla ikäluokilla henki on se, että kun joku sattuu olemaan saman ikäinen, riittää se mainiosti solidaarisuuden takeeksi. Ja kun katsoo millaisia hyväveli-himmeleitä nämä ikäluokat ovat saaneet aikaiseksi, niin ei se ehkä ole ihme.
Ylioppilaskunnat voisivat alkaa vaatia voimakkaammin eläkeläisiltä leikkaamista, kun ei tuo omien etujen puolustaminen oikein tunnu kantavan hedelmää. ▬