SYKSYLLÄ 2021 Jyväskylässä opintonsa aloitti historiallinen joukko opiskelijoita, yhteensä 30.
Yliopistossa käynnistyi ensimmäistä kertaa tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinöörikoulutus.
Nyt DI-ohjelman alkamisesta on kulunut vuosi.
Ensimmäisten joukossa aloittaneet Eemil Hukkanen ja Minea Nupponen kertovat, että vuosi on sujunut hyvin, vaikka aluksi uuteen koulutusohjelmaan lähteminen mietitytti.
”Vähän pelotti lähteä koekaniinina, että onko tämä sekalainen ohjelma”, Hukkanen sanoo.
Pelko oli kuitenkin turha.
”Kurssit oli suunniteltu järkevästi, eivätkä ne tuntuneet keskeneräisiltä.”
Kurssikaveri Nupponen kehuu sitä, miten hyvin uuden koulutusohjelman opiskelijat otettiin vastaan. Teekkariopiskelijat yhdistettiin aluksi tietotekniikan ainejärjestö Linkki ry:hyn.
”Sen kautta pääsimme hyvin mukaan yliopistoelämään.”
Jyväskylän yliopiston DI-koulutusohjelmassa painotetaan poikkitieteellisyyttä. Etenkin humanistisuudella on suuri rooli.
Tietotekniikkaa voi yhdistää esimerkiksi liikuntatieteiden, humanististen tieteiden ja kauppakorkeakoulun opintoihin.
Taustalla on ajatus siitä, että työelämässä teknisen osaamisen lisäksi tarvitaan ymmärrystä ihmistieteistä ja siitä, mihin tarpeisiin esimerkiksi IT-järjestelmiä halutaan rakentaa.
Hukkanen valitsi sivuaineekseen kauppatieteitä, Nupponen puolestaan psykologiaa. He eivät tiedä montaa opiskelukaveria, jotka olisivat valinneet samat sivuaineet heidän kanssaan.
”On kiva, että voi ottaa mieleisen sivuaineen. Se tekee opiskelusta mielekkäämpää”, Hukkanen sanoo.
YKSI SYY, miksi tänä syksynä opintonsa aloittanut Lauri Inki haki opiskelemaan juuri Jyväskylän DI-ohjelmaan, oli mahdollisuus yhdistää tekniikan opintoihin yliopiston humanistista puolta. Inki suunnittelee ottavansa sivuaineeksi yhteiskuntatieteitä.
Opintojensa jälkeen Inki haaveilee työskentelevänsä teknologia-alalla ohjelmisto- tai peliyrityksessä koodaamisen tai 3D-mallinnuksen parissa.
Hän muutti Jyväskylään hieman epävarmoin tuntein, sillä oli asunut koko elämänsä Helsingissä. Inki kertoo kuitenkin pitävänsä Jyväskylästä.
”Ihmiset ovat mukavia ja kaupunki on kompaktin kokoinen. Myös luonto on lähellä.”
Tänä syksynä DI-ohjelmassa alkoi ensimmäistä kertaa maisteriohjelma. Ohjelmasta voi valmistua diplomi-insinööriksi joko data- tai ohjelmistoteknisen opintosuunnan kautta. Koulutus kestää kaksi vuotta ja vähimmäislaajuus on 120 opintopistettä.
Uudessa maisteriohjelmassa aloittanut Nuutti Rantanen opiskeli aiemmin Jyväskylän yliopiston tietotekniikan maisteriohjelmassa, josta valmistutaan filosofian maisteriksi. Rantanen päätyi vaihtamaan DI-koulutusohjelmaan osin sattumalta.
”Alkuperäinen tutkinto-oikeus alkoi vanhentua ja oli pakko hakea lisäaikaa dekaanilta. Tiesin, että täällä alkaa DI-maisterivaihe ja mietin, voisinko päästä sisälle”, Rantanen kertoo.
Opiskelupaikka avautui pääsykokeella. Siirtymä DI-ohjelmaan oli helppo, sillä Rantanen asui jo valmiiksi Jyväskylässä, ja myös työ Kelan ohjelmistokehittäjänä oli samassa kaupungissa.
”Kun aloitin [tietotekniikan opinnot], meidän piti ottaa sivuaineeksi matemaattisia opintoja. On hienoa, että [DI-koulutuksessa] ohjataan tekemään muitakin kuin pääaineeseen liittyviä kursseja”, Rantanen toteaa.
Hän valitsi sivuaineekseen henkilöstöjohtamisen.
”Alallamme tarvitaan ihmisiä, jotka osaavat teknisen puolen ja myös johtaa tiimiä.”
OPISKELUN lisäksi jyväskyläläisten teekkarien arkeen kuuluu olennaisesti teekkarikulttuuri. Sen luominen piti vuosi sitten aloittaa Jyväskylässä nollasta.
Uudet teekkarit saivat kuitenkin apua tehtävään muilta Suomen DI-opiskelijoilta.
Teekkareille pidettiin ensimmäisenä lukuvuotena työpajoja, joissa muiden DI-ohjelmien edustajat kertoivat omien opiskelukaupunkiensa teekkarikulttuurista.
Kesällä DI-opiskelijat perustivat oman ainejärjestönsä, Algo ry:n.
Nimi sai alkunsa tietotekniikan ainejärjestö Linkin hallituksenvaihtoviikonloppuna loppuvuonna 2021.
”Siellä heitettiin idea nimestä algoritmi, että sehän olisi hauska. Nimeä lyhennettiin vähän”, Hukkanen sanoo.
Kun killan nimestä äänestettiin, Algo oli ylivoimainen voittaja.
Teekkariopiskelijat pohtivat pitkään, pitäisikö kilta perustaa vasta syksyllä. Monella oli kuitenkin intoa tapahtumien järjestämiseen ja yritysyhteistyökumppanien hankintaan.
Päätökseen killan perustamisesta jo kesällä vaikutti myös halu saada uusille fukseille omat, uuden ainejärjestön haalarit.
Haalarit ovat kaksiväriset. Teekkarit valitsivat väreiksi vaaleanpunaisen ja mustan. Kaksivärisiä haalareita on myös muutamilla muilla teekkareilla, esimerkiksi Tampereella ja Oulussa.
OPISKELIJOIDEN roolista Jyväskylän teekkarikulttuurin muovaamisessa kertoo myös esimerkiksi se, että opiskelijat osallistuivat itse teekkarilakkiensa suunnitteluun.
Lakin useat yksityiskohdat muistuttavat omasta yliopistosta ja opiskelukaupungista. Kahdeksankulmainen muoto viittaa Jyväskylän keskustan Kompassiin. Kokardin kultaisen tekniikan rattaan sisällä on puolestaan Jyväskylän yliopiston soihtu-tunnus. Sisäkankaan värit oranssi ja sininen ovat yliopiston päävärit.
Opiskelijoiden mielestä lakin suunnittelu itse oli hienoa.
”On jännittävää, että itsellä on ollut käsi mukana suunnittelussa”, Hukkanen sanoo.
Teekkariopiskelijoilla on ollut vasta muutamia omia tapahtumia.
Keväällä oli teekkarikaste, vappuna Minna Canthin patsaan lakitus teekkarihymnin säestämänä.
Useimmat tapahtumat ovat kuitenkin edelleen Linkki ry:n järjestämiä.
Hukkasen mukaan tällä hetkellä tärkeintä on saada teekkarien ainejärjestö Algo toimimaan kunnolla. Sen jälkeen on helpompi keskittyä tapahtumien järjestämiseen.
”On jännittävää, että itsellä on ollut käsi mukana suunnittelussa.”
ALGOSSA ON tällä hetkellä parikymmentä jäsentä. Ainejärjestötilat jaetaan yhdessä linkkiläisten kanssa Agoran toisen kerroksen Kattilassa. Tarkoitus on löytää isommat tilat killan jäsenmäärän kasvaessa.
”Tilan löytäminen on ollut ehkä isoimpia ongelmia. Koko viime vuoden olemme pyytäneet isompaa tilaa, mutta ratkaisua ei ole löytynyt”, Hukkanen toteaa.
Teekkareilla ei ole vielä suunnitelmia suurempien teekkaritapahtumien järjestämisestä Jyväskylään.
Pienempiä ideoita Algon suhteen on kuitenkin jo suunnitteilla. Tarkoituksena olisi aloittaa esimerkiksi viikoittainen pubivisaperinne.
Hukkasen mukaan kaikki informaatioteknologian tiedekuntaan kuuluvat opiskelijat ovat tervetulleita liittymään Algoon.
Opiskelijat pitävät avoimien ovien periaatteesta, sillä näin myös maisterivaiheessa olevat opiskelukaverit pääsevät osallistumaan tapahtumiin.
”Avoimuudella haluamme korostaa kaikkien olevan tapahtumiin tervetulleita, eikä niin, että teekkarit olisivat yhdessä kuplassa”, Nupponen kertoo.
Kaikki jäsenet ovat killassa samanarvoisia. Tosin kahdeksankulmaiset lakit ovat vain teekkareille.