LITKU KLEMETTI on ulospäinsuuntautunut ja värikäs. Se on hahmo, joka selättää masennuksen ja menettää kontrollin esiintymislavalla.

Sen sijaan hahmon esittäjä, Sanna Klemetti, kuvaa itseään harmaaksi varpuseksi.

Litku on hänen rohkeampi puolensa. Se on ollut myös Klemetin artistiminä yhtyeessä Litku Klemetti.

 

ESIKOISALBUMI Horror ’15 julkaistiin huhtikuussa 2016. Samana vuonna Litku Klemetti sai Soundi-lehden vuoden tulokaspalkinnon.

Seuraavana vuonna julkaistu Juna Kainuuseen nosti yhtyeen viimeistään suuremman yleisön tietoon.

Lokakuun 28. päivänä 2022 ilmestyvä Asiatonta oleskelua on Litku Klemetin seitsemäs albumi.

Siinä missä aiempien albumien sisältöä on pitkään hallinnut Litku, on nyt asetelma kääntymässä toiseen suuntaan. Asiatonta oleskelua on Klemetin mukaan rehellinen Sanna-levy, jota on työstetty harkitusti neljän vuoden ajan.

Teemoja ovat stressi ja uupumus sekä ajelehtiminen.

Erityisesti työ kulttuurialalla on vaikuttanut. Klemetti sanoo potevansa huonoa omatuntoa siitä, ettei hänen työnsä ole säännöllistä, ”oikeaa”. Se on myös yksi monista syistä, jotka ovat johtaneet uupumiseen monesti.

Tänä keväänä mielenterveysongelmat ja lääkityksen vaihto vaikuttivat siihen, ettei Klemetti kyennyt soittamaan pianoa tai tekemään kappaleita. Oli aika levätä ja ottaa aikaa itselleen sairausloman myötä, jonka jälkeen hän pystyi palaamaan kesäkeikoille.

Vaikka musiikin tekeminen on kuluneen vuoden aikana onnistunut, se on ollut vaikeaa ja raastavaa. Viimeisin uupumus iski tänä syksynä kesäkeikkojen jälkeen.

”On tunne, että kulttuurialalla pitäisi tehdä loputtomiin töitä ja mikään ei riitä. Olen kympin koulutyttö, joka haluaa miellyttää tuntemattomia ihmisiä, ja joka ajattelee, että miksen mene oikeisiin töihin.”

 

”Kulttuurialalla pitäisi tehdä loputtomiin töitä ja mikään ei riitä.”

 

YHTYE ON saavuttanut suosiota vuosi vuodelta enemmän. Klemetti kuitenkin pyrkii ajattelemaan, että hänen elämässään on muutakin kuin musiikki, johon perustaa omanarvontuntonsa.

Koronapandemian alkaminen muutti paljon: levyjen ja keikkojen vuorotteleva putki katkesi, ja oli aikaa miettiä ja levätä.

Klemetti muutti maalle 700 asukkaan kuntaan Luhankaan yhdessä miehensä Pekka Tuomen kanssa. Tuomi on myös yhtyeen tuottaja, äänittäjä ja kitaristi.

He hankkivat kaksi koiraa.

Klemetti ja Tuomi tekevät kaiken yhdessä töistä koirien hoitoon, ja kaikesta myös puhutaan paljon. Myös Tuomen äiti muutti Luhankaan eli koolla on ikään kuin pieni perhe.

”Halusin maalle ihan tavallisten ihmisten joukkoon. Haluan olla tosi nöyrä ja elää tavallista elämää ja hoitaa puutarhaa.”

Maalla Klemetti elää elämää, jollaisen itse haluaa. Luhanka on tuonut ympärille luontoa, rauhaa ja sympaattisen yhteisön.

Harrastuksiin kuuluvat vanhat talot, jotka ovat kiinnostaneet Klemettiä viime vuosina jopa musiikkia enemmän.

 

MIKSI henkilökohtainen Sanna-levy, eikä heittäytyvää Litkua?

Klemetti on kirjoittanut jo kymmenen vuotta lauluja, joissa on vakavaa, syvällistä ja liikuttavan kaunista sisältöä.

”Mulla on ollut vahvoja fiiliksiä elämästä pitkään. Tuntuu siltä, että sellainen ilmaisu on nyt halunnut pyrkiä ulos.”

Yhtyeeseen kuuluu Klemetin ja Tuomen lisäksi kitaristi Aleksi Muhonen ja rumpali Sami Keinänen. Syksyllä aloitti myös uusi kosketinsoittaja Sussu Ketola. Aiemmin Klemetti on itse soittanut koskettimia.

Nyt hän voi liikkua keikkalavoilla vapaammin.

Vaikka uusi albumi eroaa aiemmista, Klemetti ei osaa sanoa, tuleeko lavoilla jatkossa esiin Litkun sijaan enemmän Sanna.

Loppuvuodella on tiedossa paljon kaikkea: levynjulkaisun myötä useita keikkoja. Kaksi seuraavaa levyä on jo tekeillä. Klemetti myös haaveilee rakentavansa kotiin uuden, erillisen studion.

Hän sanoo tulevien projektien innostavan.

Vaikkei Klemetti uskalla fiilistä liikaa, voi silti sanoa, että tällä hetkellä voi hyvin.