VALONHEITTIMIEN valot, savukoneet ja basson jytke. Tanssittavia remixejä, yleisön fiilistä nostattavia hookeja sekä droppeja. Ilokivi Venueen on tuotu myös discopallo.

Voiko olla, että elektroninen musiikki elää ja voi hyvin?

On perjantai 12. marraskuuta. Jyväskyläläisen DJ-koulun nimeltään JKLDJSchoolin järjestämä tapahtuma Discotech on eloisa yhdistelmä elektronisen musiikin eri alalajeja kuten housea, teknoa ja dubstepiä.

Musiikkikattauksen lisäksi monipuolista ovat myös esiintyjät. Paikan päällä yleisöä tanssittavat DJ-koulun oppilaat ovat kaikkea kokeneista konkareista tulevaisuuden lupauksiin.

Illan avaa ”vieraileva asiantuntija” DJ Satai, jonka pienen puheen jälkeen ensimmäiset paikallaolijat uskaltautuvat tanssilattialle. Satain jälkeen esiintymisvuorossa tulevat olemaan varsinaiset DJ-koulun oppilaat, kuten ensimmäistä kertaa live-yleisölle esiintyvä 15-vuotias DJ Klaatu, DJ No Good ja koulun rehtorina toimiva DJ N3rdporn.

 

15-vuotias DJ-lupaus Klaatu yhdisti teknoa, dubsteppia ja drum and bassia.

 

TAPAHTUMA oli disko- ja teknomusiikin piristysruiske Jyväskylän bileskenessä, joka on muiden kaupunkien tapaan viimeiset puolitoista vuotta kärsinyt tapahtumien perumisista, rajoituksista ja yleisestä epävarmuudesta.

Tapahtuman markkinointi ei kenties kiirinyt kaikkien korviin. Osallistujamäärä jäi pieneksi ja koostui lähinnä vanhemmista elektronisen tanssimusiikin ystävistä.

Toisaalta suoritus ei ollut huono ottaen huomioon, että DJ-koulu on vasta aloittanut toimintansa.

Nokkamiehenä ja rehtorina toimivan Sakari Helken, esiintyjänimeltään DJ N3rdporn, mukaan DJ-koulu sai alkunsa syksyllä 2020. Jotain oli keksittävä koronapandemian aikana menetettyjen keikkojen tilalle.

Uusien DJ:tten kouluttaminen on myös ollut hänelle aina sydäntä lähellä. Siksi koulu on järjestänyt Open decks -tapahtumia. Ne ovat avoimia kaikille, jotka haluavat oppia elektronisen musiikin saloja.

Helkelle tärkeää on myös disko- ja teknomusiikin edustaminen ensin paikallisesti Jyväskylässä, ja myöhemmin myös kansallisesti.

”No hiphop jyrää kaiken”, Helke sanoo.

”Se on ihan selvä juttu, että kun meillä on kaupungissa kaksi yökerhoa ja molempien kaikki esiintyjät esittävät hiphopia tai popia, on aika selvää, että ne jyräävät. Ei Jyväskylää turhaan sanota Suomen hiphop-pääkaupungiksi.”

 

JYVÄSKYLÄN musiikkiskenen monipuolistaminen on yksi DJ-koulun tavoitteista. Siinä pääosassa toivotaan olevan Open decks -tapahtumien lisäksi myös koulun omat oppilaat.

”Tavoite on, että oppilaat alkaisivat itse järjestää klubikeikkoja ja klubeja [koulun] tuella”, Helke sanoo.

”Sillä saisimme mahdollisimman suuren levityksen. Ihmiset voivat järjestää tekno-klubeja, hiphop-klubeja, tai ihan mitä he haluavat. Tärkeintä olisi yhdessä tekeminen ja soittaminen sekä toisilta oppiminen.”

DJ-koulun toiminnan jatko on tällä hetkellä avoin. Koulu etsii edelleen tiloja, joissa voi järjestää erityisesti Open decks -tapahtumia. Myös yhteistapahtumat eri opiskelija- ja ainejärjestöjen kanssa olisivat Helken mukaan tervetulleita.

Hän toivoo, että DJ-koulun toiminta lähtisi lumipalloefektin tavoin kasvamaan. Näin voisi varmistaa elektronisen musiikin säilyminen Jyväskylässä.

Pitää lähteä liikkeelle pienestä.