Haastatteluhetkellä kampanjan 5500 euron suuruisesta minimitavoitteesta puuttui yhä reilusti yli tuhat euroa.

”Melkein tonni ja viisisataa pitäisi vielä taikoa jostain”, kollektiivin viestinnästä vastaava taiteilija Oskar Tunderberg kertoo.

Ihme Kultista on valmisteltu osuuskuntaa jo pari vuotta. Tällä hetkellä toiminnassa on vaihtelevalla aktiivisuudella mukana kymmenisen taiteilijaa, joita yhdistää omaehtoinen toimiminen marginaalikulttuurin parissa. Mukana on muun muassa kuvataiteilijoita, muusikoita ja mediatyön tekijöitä.

Osuuskuntaprojektin tavoitteena on luoda yhteisö, jossa taiteilijat kykenevät pienellä taloudellisella riskillä toteuttamaan omia projektejaan sekä työllistämään ja tukemaan toisiaan ammatillisesti.

”Jos olet vaikka työtön työnhakija ja taiteilija, monenlaiset taloudelliset ja mielenterveydelliset riskit ovat olemassa. Tämän yhteisön ajatus on minimoida ne riskit ja kantaa kaveri läpi vaikeista ajoista”, Tunderberg kuvailee.

”Työpaikkaa tässä ollaan itsellemme tekemässä”, kollektiivin taiteilija Jenna Rauvala sanoo.

”Sen sijaan, että yrittäisimme kulttuurimaailmaan virallista kautta ja miellyttäen portinvartijoita tai auktoriteetteja, yritämme itsepäisesti raivata oman polkumme.”

Kaikki Ihme Kultin taiteilijat tuntevat jollain tavalla toisensa. Tunderberg tuli mukaan keväällä 2019 kuultuaan kollektiivista kavereiltaan.

Kollektiivin suunnitelmissa on kuitenkin ottaa tulevaisuudessa uusia jäseniä mukaan toimintaan.

”Haluamme mukaan myös sellaista porukkaa, joka ei ole kouluttautunut taidealalle ja omaa sitä kautta tarvittavia suhteita tai osaamista verkostoitumiseen”, Tunderberg kertoo.

”Sen sijaan, että yrittäisimme kulttuurimaailmaan virallista kautta ja miellyttäen portinvartijoita tai auktoriteetteja, yritämme itsepäisesti raivata oman polkumme.”

Portinvartijat voivat Tunderbergin mukaan olla sekä instituutioita tai yksittäisiä valta-asemassa olevia kulttuurihenkilöitä.

”Itsensä läpäisy vaikkapa kulttuurimediaan on aika haastavaa, jos ei ole virallista taustaa.”

 

Ainakin Jyväskylässä viralliset instituutiot ovat kuitenkin alkaneet Tunderbergin ja Rauvalan mukaan huomata vaihtoehtokulttuurin potentiaalin. Yksi esimerkki tästä on Ihme Kultin joukkorahoituskampanja. Jyväskylän kaupunki lupasi siihen puolet kampanjan minimitavoitteesta, jos kollektiivi onnistuu keräämään loppusumman itse.

”Se oli konkreettinen myönnytys tällaisen toiminnan suuntaan”, Tunderberg sanoo.