Yliopistokauppa Soppi sulkee ovensa 15. toukokuuta. Soppi päätettiin sulkea nyt, sillä pääkirjaston kyljessä sijaitsevan kaupan tilat suljetaan kirjaston peruskorjauksen myötä.
“Remontti ei toki ole varsinainen syy kaupan tyhjentämiselle”, huomauttaa Jyväskylän yliopiston viestintäpalveluista ja Sopista vastaava Anu Mustonen. Hän oli perustamassa Soppia viisi vuotta sitten.
“Kenties suurin syy kaupan lopettamispäätökseen on vähäinen asiointi. Asiakkaita käy nykyisellään muutama kymmenen päivässä.”
Saman syyn toteaa Avoimen tiedon keskuksen johtaja Ari Muhonen. Hän vastaa Sopissa myytävästä kirjallisuudesta siinä missä Mustonen muista tuotteista.
“Alennuskirjat ovat myyneet hyvin, mikä tarkoittaa, että kate on ollut pieni. Muu kirjallisuus ei käy kaupaksi”, Muhonen kertoo.
“Jatkossa kirjat myydään lähinnä rajoitetusti verkossa. Käytännössä se tarkoittaa, että Jyväskylän yliopiston omat julkaisut sekä meidän opiskelijoiden ja henkilökunnan julkaisut tulevat muille kustantajille tulevat myyntiin.”
Sopin kauppa ei siis sinänsä lakkaa.
Anu Mustosen mukaan Sopin kohtalosta on puhuttu jo pitkään.
“Kun olin mukana perustamassa Soppia isolla porukalla, liikkeeseen koottiin kauppatoiminnan oheen info- ja palvelupiste. Alusta asti meille on ollut selvää, että huomattava osa Sopin palveluista tulee muualta kuin varsinaisesta liiketoiminnasta.”
Sopin info- ja palvelupisteen osia on siirretty jo vuosia enemmän yliopiston eri verkkopalveluihin. Osa palveluista on poistunut kokonaan, kuten e-tenttitilan avaimen nouto Sopista. Osa palveluista taas siirtyy esimerkiksi talouspalveluiden yhteyteen. Myös kirjastossa tarjottaneen joitakin nykyisen Sopin palveluita, kunhan remontti valmistuu.
Mietinnöissä on ollut myös koko Sopin siirtäminen joihinkin muihin tiloihin Seminaarinmäelle.
“Olemme kuitenkin tulleet siihen tulokseen, että varsinkaan kirjamyynnin takia siirtäminen ei ole kannattava eikä järkevä vaihtoehto”, Ari Muhonen sanoo.
Yliopiston t-paidat ja hupparit ovat olleet selkeästi Sopin myydyimpiä tuotteita.
Yliopisto päätyi lopulta ratkaisuun, jossa Sopin palvelut on hajautettu useaan eri paikkaan. Yliopiston tuotteita myydään kesäkuun alusta alkaen Semma-ravintoloiden yhteydessä Ylistöllä, Piatossa, Lozzilla ja Belvederessä. Semma-ravintoloiden lisäksi Luontosoppi toimii Vesilinnan museon yhteydessä.
Jatkossa yliopistopalvelut ovat siis saatavilla viidestä eri pisteestä nykyistä laajemmilla aukioloajoilla, Lozzilla myös lauantaisin ja sunnuntaisin.
Tuotteet tulevat ravintoloihin erillisiin pieniin myyntipisteisiin, sopukoihin.
“Sopin kauppa ei siis sinänsä lakkaa, vaan tähtäämme parempiin palveluihin nykyiseen verrattuna”, Mustonen sanoo.
Myös yliopiston kahviloiden ja Kortepohjan paikoista on keskusteltu.
“Uusia paikkoja voidaan edelleen ottaa käyttöön tarvittaessa.”
Mustosen mukaan yliopiston t-paidat ja hupparit ovat olleet selkeästi Sopin myydyimpiä tuotteita ja ovat luultavasti jatkossakin.