Filosofian opiskelija Oskar Tunderberg havaitsi reilut viisi vuotta sitten, että raskaan musiikin pitäisi näkyä enemmän Jyväskylässä. Hän oli juuri muuttanut kaupunkiin ja saanut elävän musiikin ystävänä vaikutelman kaupungin kulttuurielämän lievästä nurkkakuntaisuudesta.
Pian Tunderberg olikin jo mukana perustamassa Jyväskylän raskaan musiikin yhdistystä eli Jyrmyä.
“Mielessäni pyöri ajatus, että kaupunkiin on saatava vaihtoehtoisen raskaan musiikin keikkoja. Erityisesti kaipasin Jyväskylään doom metallia ja stoner rockia, koska sellaista oli huomattavasti vähemmän esillä kuin Suomen muissa kaupungeissa. Varsinkin Oulu ja Helsinki olivat tuolloin kunnostautuneet sillä saralla, joten ajattelin Jyväskylän sijaitsevan sopivasti välissä”, Tunderberg kertoo.
Jyrmyn punaisena lankana lienee ylipäätään omaehtoisesti toteutetun elävän musiikin edistäminen matalalla kynnyksellä.
“Se on aika hyvin kiteytetty”, sanoo Jyrmyn rahastonhoitaja Helena Määttä.
“Ajatuksena on tehdä etenkin pienten bändien keikat helpommiksi Jyväskylässä sekä lisätä raskaan musiikin näkyvyyttä kulttuurielämässä ja yliopistolla”, kertoo yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Petteri Särmälä.
Suomesta löytyy poikkeuksellisen laadukasta ja omintakeista raskasta musiikkia, jota hehkutetaan maailmalla ja ihmetellään, mitä suomalaisten juomaveteen on lisätty.
Yliopistoon liittyen myös kansainvälisyys on tervetullutta.
“Vaihto-opiskelijoita olisi kiinnostavaa saada mukaan toimintaamme. Suomen maine raskaan musiikin maana ei näy vielä Jyrmyssä”, Särmälä sanoo.
Syitä kaupungin kulttuurielämän nurkkakuntaisuuteen on vaikea osoitella sormella. Aina voi silti spekuloida.
“Jyväskylään tuntuu muodostuneen vuosien saatossa suuria kulttuuriperinteitä, joiden varjoon ulkopuoliset ja pienemmät tekijät ja tapahtumat jäävät”, Tunderberg arvelee.
Jyväskylä on muuttunut yhdistyksen perustajan mielestä parempaan suuntaan eli avautunut ulospäin.
“Voihan olla, että Jyväskylä on muuttunut paremmaksi keikkakaupungiksi vain omissa silmissäni, koska sellaiseksi olen osaltani yrittänyt kaupunkia muuttaa. Siksi muutosta on vaikea arvioida objektiivisesti”, pohtii Tunderberg.
“Viime vuosina on ollut vähemmän keikkoja arkisin, mikä kertonee yleisestä taloudellisesta tilanteesta. Me sen sijaan järjestämme elävän musiikin tapahtumat lähes aina viikonloppuisin. Jyrmy on järjestänyt sellaisia tapahtumia viitisenkymmentä”, Helena Määttä kertoo.
Raskaus voidaan ulottaa kuvaamaan mitä tahansa musiikkia elektronisesta räppiin.
Yhdistyksen aikana Oskar Tunderberg on todennut Jyväskylän lievästä sisäänpäinkääntyneisyydestään huolimatta erinomaiseksi ja uniikiksi kulttuurikaupungiksi.
“Muissa Suomen kaupungeissa Jyväskylän omaleimaisuus vapaamielisenä ja järjestyshäiriöistä poikkeuksellisen vapaana kaupunkina tunnistetaan selvästi vaikkapa punkin ja konemusiikin piireissä”, hän kertoo.
Asukkaiden vaihtuvuus on tunnetusti suurta, ja nuorta verta virtaa jatkuvasti kaupunkiin. Tämä on Tunderbergin mielestä sekä etu että haitta.
“Uudet ihmiset tuovat kaupunkiin raikkaita ideoita, mutta jatkuvuuden säilyttäminen on vaihtuvuuden takia vaikeampaa.”
Vastausta raskaan musiikin näkymättömyydelle voi halutessaan hakea viime vuosina kliseeksi muodostuneesta mantrasta, jonka mukaan rock on kuollut. Hokema viittaa enemmän ja vähemmän kitaravetoisen musiikin poissaoloon valtavirrasta.
“Tietenkin aina “dinosaurusten” väistyessä spekuloidaan rockin kuolemalla, mikä on hölynpölyä. Suomesta löytyy poikkeuksellisen laadukasta ja omintakeista raskasta musiikkia, jota hehkutetaan maailmalla ja ihmetellään, mitä suomalaisten juomaveteen on lisätty”, Tunderberg kertoo.
Perustaja ei kuitenkaan koe mielekkääksi rajoittaa raskaan musiikin käsitettä metallimusiikin sisäiseksi ominaisuudeksi.
“Raskaus voidaan ulottaa kuvaamaan mitä tahansa musiikkia elektronisesta räppiin”, hän summaa.
Jyrmyn kevään tapahtumat
- 14.5. Kevätkokous Mustassa Kynnyksessä klo 18.00. Kokouksiin ovat tervetulleita kaikki toiminnasta kiinnostuneet.
- 18.5. Shadecrown, Scars of Solitude ja Callidice Katseessa.
- 26.5. Jyrmyn baarikierros, jonne ovat tervetulleet jäsenet ja jäsenyydestä kiinnostuneet.
- 20.6. Jyrmyn bussikyyditys Nummirockiin.