Vihreän Haltiattaren ulkopuolella hytisee ihmisiä 20 asteen pakkasessa odottamassa pääsyä kylmien tuoppien ääreen. Olemme tulossa juomaan olutta olutseura DOSin maisteluiltaan.
Tasan kuudelta ovet avataan ja meidät ohjataan pöytiin. Tunnelma on rento, ja monet tuntevat toisensa jo etukäteen. En ole kuitenkaan ainut ensikertalainen, vaan muutama muukin käsi nousee, kun puheenjohtaja jakaa jäsenkortteja ja haalarimerkkejä uusille jäsenille.
Tämänkertaisen olutillan teemana on pohjoismaiset oluet. Jokaisesta pohjoismaasta maistellaan yhtä tuotetta, joka arvioidaan osallistujille jaettavalle lomakkeelle.
Illan isäntä Sampo Välimaa esittelee oluet, niiden mausteet ja erikoisuudet. Jo oluita laseihin kaadettaessa saa juoman ulkonäkö ja koostumus kommentteja.
En tiedä, kuinka olutta tulisi oikeaoppisesti maistaa, mutta seuraan kokeneempien oluen maistelijoiden toimintaa. Ennen huikan ottamista pyörittelen lasia ja nuuhkin oluen aromeja. Tuoksu on hyvä, jopa kukkainen.
Ensimmäinen kulaus otetaan vasta aromien tunnustelun jälkeen. Olut maistuu raikkaalta, ehkä hieman sitruunaiselta. Mieto norjalainen saa arviossani neljä tähteä.
Ei tarvitse olla olutharrastaja tullakseen mukaan. Vaikkei vielä edes pitäisi oluista, voi olutillassa yllättyä.
Olutseura DOS aloitti toimintansa tammikuussa 2013, kun jyväskyläläiset opiskelijat Jori Hurula ja Mikael Markkula huomasivat, ettei Jyväskylässä ollut sen kaltaista toimintaa oluesta kiinnostuneille opiskelijoille.
Nykyään seura kokoaa satoja opiskelijoita tiedekunnasta ja korkeakoulusta riippumatta olutlasien ääreen. Seura on ottanut tavoitteekseen poikkitieteellistää toimintaa entisestään.
“Myös Jamkin puolelta on saatu opiskelijoita mukaan DOSin toimintaan”, DOSin hallituksen puheenjohtaja Toni Alho iloitsee.
Alhon mukaan vain harva jyväskyläläinen opiskelijayhdistys onnistuu yhtä hyvin kokoamaan eri oppilaitosten opiskelijoita yhteen.
“Hyvä seura ja juoma yhdistävät kaikkia”, Alho toteaa.
Hän toivoo DOSin voivan edistää ennakkoluulotonta suhtautumista olutharrastukseen ja rohkaisevan tutustumaan erilaisiin oluisiin.
“Ei tarvitse olla olutharrastaja tullakseen mukaan. Vaikkei vielä edes pitäisi oluista, voi olutillassa yllättyä”, Alho tuumaa.
Monet illan vieraista ovat käyneet olutilloissa jo seuran alkuajoista asti. DOSin pitkäaikainen jäsen Olli Huuhtanen kertoo käyneensä tapahtumissa aktiivisesti jo vuosien ajan.
“Parhaiten mieleen ovat jääneet ulkomaan vierailut ja isommat juhlat, kuten Oktoberfestit”, Huuhtanen muistelee.
Ilta jatkuu kotimaisella sahdilla. Samea, banaanimainen tumma juoma jakaa mielipiteitä. Osa jättää lasin lähes koskemattomaksi.
Monien suosikiksi nousee illan viimeisenä tarjoiltava suklainen ja kahvimainen olut Tanskasta.
Vaikka illan virallinen osuus on ohi, iso osa osallistujista jää vielä jatkamaan iltaa tiskiltä haettujen oluiden äärelle.
Olutseura DOS
- Alun perin vuonna 2003 seura toimi Dumpin Olutseurana. Vuonna 2013 toiminnan hiivuttua seura herätettiin henkiin poikkitieteellisenä.
- Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää ja tukea olutkulttuuria Jyväskylän korkeakoulujen opiskelijayhteisöissä.
- Olutseura DOS järjestää säännöllisesti olutiltoja. Niiden lisäksi yhdistys järjestää muun muassa ulkomaan ekskursioita, viski-, siideri- ja viini-iltoja ja Oktoberfestin.
- Seuralla on noin 420 jäsentä. Dossilaiset tunnistaa haalareiden hihassa olevasta haalarimerkistä.
- Jäseniksi hyväksytään pääasiassa Jyväskylän yliopiston tai ammattikorkeakoulun täysi-ikäisiä opiskelijoita.