Syyslukukausi Jyväskylän yliopistolla on lähtenyt käyntiin jo elokuun puolella. Fuksien orientaatiot alkoivat tiistaina 29. elokuuta. Syksyn opetus alkaa maanantaina 4. elokuuta, mutta virallisesti syyslukukausi alkoi 1. elokuuta.
Joillakin vasta Jyväskylään muuttaneilla on ollut hankaluuksia löytää asuntoa, johon he olisivat päässeet asumaan orientaation alkaessa.
– Se pakotti mahdollisesti ottamaan kämpän jo elokuun alusta, sanoo JYYn korkeakoulupoliittinen asiantuntija Joachim Kratochvil.
Asunnon maksaminen elokuulta on voinut olla vaikeaa, jos on esimerkiksi joutunut maksamaan vuokraa myös toisesta asunnosta eri paikkakunnalla.
– Onneksi on käynyt sillä tavalla onnellisesti, että Jyväskylään on perustettu hostelleja. Niissä voi asua väliaikaisesti edullisemmin kuin vaikka hotellissa.
Yliopistoon piti tänä vuonna myös ilmoittautua tavallista aikaisemmin, heinäkuun loppuun mennessä. Syynä on se, että periodeja on entisen neljän sijaan viisi.
– Vuonna 2016 lukuvuosi jaettiin neljään periodiin ja kesäkauteen, joka puolestaan jakautui kahteen osaan, kesäkuuhun ja elokuuhun. Tätä haluttiin selkeyttää siten, että lukuvuosi jaetaan viiteen periodiin. Yliopistolain mukaan lukuvuosi alkaa 1.8. Näin ollen oli luontevaa, että ensimmäinen periodi alkaa elokuun alusta, perustelee Yliopiston koulutuspalvelujohtaja Mari Ikonen.
Koska ensimmäinen periodi alkoi kuukautta aikaisemmin kuin viime vuonna, myös ilmoittautuminen aikaistui. Myöhässä ilmoittautuneilta peritään 35 euroa uudelleenkirjaamismaksua.
JYYn jäsenpalvelu- ja järjestösihteeri Eetu Heiska kertoo, että ylioppilaskunnalle on tullut kymmeniä yhteydenottoja ihmisiltä, jotka eivät ole hoksanneet maksaa maksua ajoissa.
– Onhan se harmi, että tieto ei ole kulkenut kaikille, vaikka mekin yritimme tästä tiedottaa mahdollisimman paljon.
Ikonen kertoo, että lukuvuoden ajoituksen aikaistamisesta on keskusteltu useiden vuosien ajan.
– Mikäli uusien opiskelijoiden orientaatio olisi alkanut vasta syyskuun puolella, varsinainen opiskelu olisi voitu aloittaa vasta noin 11.9. Muun muassa opintotuen kiristymisen ja tukikuukausien vähenemisen myötä uusille opiskelijoille haluttiin antaa lisää varsinaista opiskeluaikaa syyskuulle, Ikonen perustelee.
Myös useat muut yliopistot aloittivat uusien opiskelijoiden orientaation elokuun puolella, esimerkiksi Helsingin yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Turun yliopisto ja osa Tampereen yliopistosta.
Ikosen mukaan aloitusajankohdasta on keskusteltu tiedekuntien ja JYYn kanssa. Keskusteluissa on käyty läpi asumiseen ja opintotukeen liittyviä asioita.
– Tänä vuonna päätettiin kokeilla elokuun puolella järjestettävää orientaatioviikkoa. Kokemukset ja palautteet käydään huolella läpi, kun päätetään seuraavan lukuvuoden aikatauluja, Ikonen sanoo.
Kratochvil huomauttaa, että lukuvuoden aikaistaminen hyödyttää yliopistoa myös taloudellisesti. Yliopistot saavat osan rahoituksestaan sen mukaan, minkä verran opintopisteitä opiskelijat suorittavat. Mitä pidempi lukuvuosi, sitä enemmän aikaa kerätä opintopisteitä.
– Tämä muutos on tärkeä osa yliopiston strategiaa, Kratochvil sanoo.
Kratochvilin mukaan muutos voi olla onnistunut, jos kurssit myös oikeasti alkavat syyskuun alussa. Jotkut opettajat saattavat silti edelleenkin venyttää kurssien aloittamista, huomauttaa Kratochvil. Elo-syyskuu on hänen mukaansa kiireistä konferenssiaikaa maailmalla, ja opettajat voivat joutua valitsemaan opetuksen aloittamisen ja konferenssien välillä.
– Kyllähän se on naurettavaa, jos tulee Jyväskylään syyskuun alkaessa ja tajuaa, että kurssit alkavatkin vasta kolme viikkoa myöhemmin.
Kratochvilin mukaan pidennysvaraa lukukausiin voisi löytää muualtakin, esimerkiksi joulukuusta.
– Minulla ei ole tästä mitään tilastoja, mutta voisin kuvitella, että aika moni opettaja lopettaa kurssit itsenäisyyspäivään. Lukukausi voisi sieltä jatkua pidemmällekin, hän miettii.