Upouudet, nikkaroidut lavasteet koristavat Musican salia. Maskeja sovitetaan kasvoille, ja jalkaan vedetään hopeiset saappaat. Jyväspeksin harjoituksissa käy kuhina, kun ensi-ilta lähestyy.

Jyväskylän yliopiston Jyväspeksi on yksi 2010-luvulla syntyneistä, uusista korkeakouluspekseistä. Muutamassa vuodessa se on kasvanut jo vaikuttavan kokoiseksi harrastajateatteriksi: viime vuonna neljässä näytöksessä oli yhteensä 550 katsojaa. Tänä vuonna näytöksiä järjestetään viisi.

”Tähtäämme yli kuuteensataan katsojaan, tavoittelemme jopa seitsemääsataa”, ohjaajat Tiina Hakkarainen ja Jori Itämäki kertovat.

Jyväspeksin suosiota voi selittää osakseen myös se, että Jyväskylä on teatterikaupunki.

Alun perin speksi rantautui Suomeen Ruotsista. Ruotsissa musiikkiteatteri on kuulunut korkeakoulukulttuuriin jo vuosisatoja. Teekkarit tekivät ensimmäiset speksinsä 1930-luvulla, mutta perinne levisi ympäri Suomea vasta 1980-luvun lopulla.

2010-luvulla speksikulttuuri on kasvanut entisestään. Jyväspeksin lisäksi tuoreita speksejä ovat muun muassa Joensuun yliopiston Rajaspeksi, Metropolian METKA-speksi ja Oulun yliopiston Pahkispeksi.

Minkä takia speksi on kasvattanut suosiotaan niin paljon? Itämäki arvelee, että osasyy löytyy tämän hetken televisioviihteestä. Putous ja muut suorassa lähetyksessä improvisaatiota harjoittavat tv-ohjelmat ovat olleet pinnalla jo useita vuosia. Ne ovat samalla luoneet otollista ilmapiiriä improvisaatioteatterille.

Jyväspeksin suosiota voi selittää osakseen myös se, että Jyväskylä on teatterikaupunki, josta löytyy useita harrastaja- ja improvisaatioteattereita.

”Lisäksi Jyväskylän yliopistosta löytyy monta tiedekuntaa, joiden opiskelijoille teatteri on luonteva harrastus”, Itämäki tuumaa viitaten esimerkiksi musiikin, kasvatustieteiden ja liikunnan opiskelijoihin.

Klassisia omstart-huutoja ovat muun muassa ”omstart, kännissä” ja ”omstart, ruotsinlaiva”.

Speksi on käsikirjoitettu, lavastettu ja puvustettu kuten mikä tahansa näytelmä. Mukana on myös tanssiryhmä ja bändi. Improvisaation osuus tulee yleisön omstart-huudoista.

Omstartin jälkeen lisätään tarkennus, esimerkiksi ”omstart, saksaksi”, jolloin näyttelijät esittävät äsken nähdyn kohtauksen uudelleen tarkennuksen mukaan improvisoiden. Rajana on vain katsojien mielikuvitus.

Klassisia omstart-huutoja ovat muun muassa ”omstart, kännissä” ja ”omstart, ruotsinlaiva”. Perinteisiin huutoihin kuuluvat myös ”omstart, isompi ase” tai ”omstart, lisää aseita”. Silloin näyttelijät esittävät kohtauksen vaikkapa harjanvarret käsissä.

 

Omstarteja on vaikea valmistella etukäteen. Ne huudetaan hetkessä – speksissä on kyse siis myös yleisön improvisaatiosta.

”Jokainen näytelmä on yleisönsä näköinen. Hiljaisemman ja äänekkäämmän yleisön näytelmät ovat aivan erilaisia”, Itämäki summaa.

Jos katsomossa on paljon tietyn ainejärjestön väkeä, omstarteissa saattavat toistua heidän sisäpiirivitsinsä.

”Tämän vuoden näytelmä on kyllä niin mukaansatempaava, että yleisö saattaa unohtaa osallistua, kun jää niin seuraamaan näytelmää”, Hakkarainen nauraa.

Jos sopiva omstart putkahtaa mieleen, se kannattaa karjaista ilmoille, kun näytelmässä on hiljainen hetki.

Mikään pakko omstarteja ei ole huutaa: speksistä nauttii takuulla, vaikka seuraisi vain hiljaa.

”Näytelmät ovat jo itsessään niin hauskoja, että niitä seuraisi ilman omstartejakin”, Hakkarainen tuumaa.

Jos sopiva omstart putkahtaa mieleen, se kannattaa karjaista ilmoille, kun näytelmässä on hiljainen hetki. Vuorosanojen päälle puhuttu om-start saattaa jäädä näyttelijöiltä kuulematta.

”Tanssin tai laulun jälkeen on huippuhetki huutaa, sillä kun tanssijat tai bändi osallistuvat omstartiin, saadaan näyttäviä, isoja kokonaisuuksia”, Hakkarainen vinkkaa.

Speksi

  • Speksi on improvisaatiolla höystetty musiikkiteatteriesitys. Sen juuret löytyvät satojen vuosien takaa ruotsalaisista korkeakouluista.
  • Suomalainen speksikulttuuri on vuosikymmeniä vanhaa. Jyväskylän yliopiston speksi perustettiin verrattain myöhään vuonna 2011.
  • Aluksi se tunnettiin nimellä yhteiskuntatieteilijöiden speksi, mutta viime vuonna nimi vaihtui Jyväspeksiksi.
  • Jyväspeksin 2017 ensi-ilta on pe 21.4. kello 18. Kaikkiaan esityksiä on viisi.
  • Jyväspeksin tekijätiimissä on viitisenkymmentä opiskelijaa 18 eri ainejärjestöstä.