Höstfestissä on jotain erikoista. Sitä on järjestetty vuodesta 2008, ja sitä markkinoidaan jo ”perinteikkäänä syysjuhlana”. Rock- ja popmusiikkiin keskittyvä Rumba-lehti on hehkuttanut: ”Jyväskylän festivaaliylpeys on parasta valohoitoa synkän syksyn keskellä.” Ainakin mainesanoja Höstfest saa osakseen.
Festivaalin maine perustunee sen rohkeaan ja kosiskelemattomaan työstötapaan. Niin kuin tapahtuman avainhahmo Kyösti Ylikulju on vuonna 2011 Jylkkärissä todennut: ”Toteutamme sen mitä itse haluamme, emmekä sitä mitä jokin yleisö haluaa nähdä.”
Ylikuljun mukaan Höstfest on festivaali tavanomaisiin festivaaleihin ja tapahtumiin kyllästyneille. Höstfestissä ei tarvitse välttämättä edes kuunnella musiikkia, vaan tänä vuonna yleisöllä oli esimerkiksi mahdollisuus laulaa karaokea vanhalta putkitelevisiolta sanoja seuraten.
Putkitelevisiot olivat muutenkin tämänvuotinen juttu, sillä esiintymislavoja kehystivät töllöttimien sarjat, joista saattoi seurata esityksen suoratoistoa graafisilla höystöillä. Erikoisuuden oli järjestänyt tapahtumaan VHS-klubi.
Perjantai-illan ensimmäinen esiintyjä oli jyväskyläläislähtöinen Yari eli Jari Ensio Knuutinen. 58-vuotias Yari on pitkän linjan muusikko, jonka 70-luvun kulttiyhtye Se muistetaan yhä vinksahtaneesta punk-pop-estetiikastaan.
Yarin mukaan Höstfestissä on hyvin samanlaista virettä kuin 70- ja 80-lukujen vaihteessa.
”Muutenkin nykyään on älyttömän hyvä pöhinä”, Yari sanoo. ”70-luvulla syntyivät pienlehdet ja punk. Nyt on samanlaista: on tullut tapahtumia, kuten Höstfest, ja on paljon kiinnostavia ruohonjuuritason bändejä, joita ei kuullut eikä kuule nyt radiosta.”
Entä kuinka Yarin musiikki syntyy?
”Musiikkia voi verrata itämaiseen mietiskelyyn, jossa pitää tyhjentää pää. Inspiraatio on näitä asioita, joihin ei voi tietoisesti vaikuttaa.”
Menetelmänään Yari kävelee. Musiikki ei synny istumalla vaan liikkeessä, ja Yari korostaa kaiken musiikin olevan aina fyysistä. Fyysisyys liittyy ihmisen esihistoriaan:
”Arkeologit ovat löytäneet soittimia, jotka ovat vanhempia kuin homo sapiens. Musiikki on siis vanhempi kuin ihminen. Musiikki on ollut olemassa apina-ajoista asti!” Yari kertoo. ”Ja ihminen muuten lauloi ennen kuin puhui.”
Perjantai-illan päätti Räjäyttäjät, jonka tunnetuin jäsen Jukka Nousiainen on ollut soolourallaan kovassa nosteessa.
”Mutta aiemmin tunnettiin Räjäyttäjät, josta soolojuttuni ovat sitten erkaantuneet”, Nousiainen huomauttaa.
Nousiainen hehkuttaa erityisesti Räjäyttäjien jäsentä Mikko ”Silli” Siltasta, joka on syntynyt Jyväskylässä. Nousiainen ennustaa, että herrasta pystytetään vielä pronssipatsas Jyväskylän kaupungintalon viereen.
Patsasväite ei ole liioittelunakaan tuulesta temmattu, sillä Höstfestin nimi palautuu nimenomaan Siltasen tuumaan.
Juttua päivitetty 17.10.2016 klo 11.56: Korjattu Yarin sukunimi Knuutiseksi ja tarkennettu hänen kahta viimeistä sitaattiaan.