Miten opiskelijan kannattaisi suunnitella rahankäyttöään, jotta mopo ei pääsisi karkaamaan käsistä? Kysyimme Jyväskylän kaupungin johtavalta talous- ja velkaneuvoja Kirsti KorkeakankaaltaTässä siis muutama peruspilari ahdingon ennaltaehkäisyyn:

1. Budjetti ja kirjanpito

Korkeakangas suosittelee kirjanpitoa.

“Se on paras keino huomata, kuinka paljon rahaa kuukaudessa kuluu pieniin paheisiin, joita kaikkien elämässä on. Sieltä voi helposti saada muutaman kympin säästön.”

Kirjanpitoon merkitään päivittäin joka ikinen käytetty euro. Myös karkkipatukoihin käytetyt.

“Kun oman kulutuksensa on hahmottanut, ei kirjaa tarvitse pitää joka kuukausi.”

Ole rehellinen. Budjetti kannattaa Korkeakankaan mukaan laatia ennen kirjanpitoa, kunhan arvioi tulot ja menot realistisesti.Vuodeksi etukäteen laadittavassa budjetissa tulee samalla ennakoitua myös köntässä erääntyvät laskut, kuten vakuutusmaksut.

“Jos osaa ennakoida, niistä selviää kyllä.”

Kirjanpidolla voi valvoa budjetissa pysymistä.

2. Verkko-martat apuun

Jos et tiedä mistä aloittaa, mene nettiin. Sieltä budjetointiin ja kirjanpitoon löytyy ilmaisia työkaluja. Kaupungin talous- ja velkaneuvonnassa käytetään Marttaliiton esimerkkipohjia budjetin ja kirjanpidon laatimiseen.

Marttojen Excel-taulukon lisäksi netissä on tarjolla budjetti- ja kirjanpitovälineitä maksuttomasti esimerkiksi Takuu-Säätiön Penno.fi -sivuilla.

3. Kun mopo on karannut, priorisoi

Peli ei ole menetetty, vaikka laskupino olisi jo kasvanut möröksi.

“Laskut kannattaa laittaa pinosta tärkeysjärjestykseen ja maksaa ensiksi välttämättömin. Ja se on katto pään päällä”, Korkeakangas neuvoo.

“Pattitilanteessa iskee helposti paniikki, ja paniikissa saattaa ottaa pikavippejä edellisten laskujen maksamiseen. Se ei kuitenkaan kannata, koska kierre syntyy helposti ja maksuhäiriömerkintä tulee nopeasti.”

Jos tilanne on jo äitynyt pahaksi ja maksuhäiriömerkintä tullut, voi Korkeakankaan mukaan vyyhdin purkamisen aloittaa maksamalla pienimmän velan pois ensiksi. Priorisointia sekin.

4. Tartu puhelimeen

“Opiskelijoilta tulee meille paljon soittoja. Opiskelijoiden kanssa keskitymme talousneuvontaan, sillä velkojen järjestelyä ei yleensä voida hakea silloin, kun tulona on opintotuki. Tässä tilanteessa on kuitenkin tärkeää selvittää vaihtoehdot tulevaisuutta varten.”

Opiskelijoiden niksit köyhäilyyn

“Tuijota kilohintoja ja samalla ravintosisältöä, ettei osta halpaa, mutta tyhjää. Kalapuikotkin on huonoa ravintoa. Itse kyllä aikanani söin myös kuukauden melkein pelkkää jauhoa. Vettä ja jauhoja. Halpaa, pahaa ja ei kannata”

“Riisi ja kalapuikot oli kova sana 80-luvulla ja tilikirjanpito menoista”

“Opiskelijaruokailu kaksi kertaa päivässä.“

“Kaksi pankkitiliä. Toiseen tulee palkat ja opintotuet, toista käytän maksaessani kortilla. Holtitonta rahankäyttöäni on auttanut, kun siirrän tilille 200 euroa kuun alussa ja sitten kitkutan sillä niin pitkään kun vain voin.”

“Otan yliopistolle mukaan vain  2,60 € käteisenä, kortin jätän kotiin.”

“En pysy kauppalistassa ja olen altis heräteostoksille, joten otan kauppaan mukaan vain tietyn summan käteistä. En pysty yksinkertaisesti ostamaan enempää.”

”Jos on pakko ostaa joku vaatekappale, kannattaa etsiä rekistä tekele, josta roikkuu vaikka joku langanpätkä tai muu käytännössä näkymätön vika. Puutteellisesta tuotteesta voi sitten vaatia alennusta.”