Viskit harrastuksena saattaa kuulostaa kalliilta, mutta alkuun pääsee myös opiskelijabudjetilla.
Viskiharrastus on kasvussa Suomessa. Rami Urrio oli yksi viskiin tykästyneistä henkilöistä, jotka päättivät muutama vuosi sitten tuoda viskin entistä laajemman yleisön tietoon. Harrastuneisuudesta ja mielenkiinnosta syntyi Viskin ystävien seura vuonna 2012. Tänä päivänä seurassa on noin 800 jäsentä. Keski-Suomessa jäseniä on reilut 50.
”Meitä oli muutamia viski-intoilijoita, jotka huomasivat, että Suomesta puuttuu kaikille avoin viskiseura, jonka tarkoitus on opettaa ihmisille viskin ilosanomaa. Nyt seura on siis ehtinyt jo viskin ikään”, Urrio kertoo.
Urrio on itse harrastanut viskejä noin kymmenen vuotta. Vuosien varrella omaan kokoelmaan on kertynyt useita kymmeniä erilaisia viskejä. Matka on vienyt myös viskin lähteille, eli Skotlantiin ja Irlantiin.
Reissuillaan Urrio on oppinut arvostamaan viskin valmistamiseen vaadittavaa perinnetietoa ja tislaamojen ammattitaitoa. Vuosien varrella myös oma viskikokoelma on laajentunut.
”Joidenkin pullojen kohdalla hinta on myös noussut vuosien saatossa sen verran, että ei niitä enää raaski avata”, Urrio naurahtaa.
Viskiharrastus on pääasiassa miesten ajanvietettä. Naisia toivotaankin enemmän mukaan.
”Valitettavasti naisia on mukana suht` vähän. Haluamme kyllä ehdottomasti muuttaa sen mielikuvan, että viskin juonti on vain tällaisten äijänkäppyröiden harrastus. Kyllä meitä viskinystäviä on monenlaisia”.
Viskin ystävien seuraan voi liittyä kätevästi seuran nettisivujen kautta. Seura tiedottaa jäseniään erilaisista tapahtumista. Lisäksi jäsenkortilla saa alennusta yhteistyöravintoloista. Jyväskylässä jäsenetuja saa Harry`s- ja Old Brick`s -pubeista.
Yhdistyksen aktiiviharrastajat levittävät viskikulttuuria myös painetun sanan voimalla. Viime vuonna julkaistu Viskien maailma -teos on Viskin ystävien seuran puheenjohtaja Jarkko Nikkasen käsialaa.
Viskiharrastuksen keskeisin tapahtuma on tasting, jossa ihmisillä on tilaisuus maistella erilaisia viskejä. Tastingeja järjestetään ympäri Suomea ja tapahtumat ovat usein ohjattuja.
”Tastingeja on ihan laidasta laitaan. Myös hintataso vaihtelee suuresti. Hintahaitari lähtee liikkeelle noin 15-20 eurosta. Toki löytyy myös paljon kalliimpia tastingeja”.
”Viskin ystävien seura suunnittelee parhaillaan jo kolmatta ns. sotatastingia, jossa maistellaan toisen maailmansodan aikana tislattuja viskejä. Tämän tastingin hinta liikkuu 150 euron hujakoilla”, Urrio kertoo.
Entäpä itse viskin juominen? Urrio lohduttaa uusia harrastajia kertomalla, että viskin kanssa ei voi tehdä virheitä.
”Jos maku on liian voimakas, viskiä voi laimentaa vedellä. Monesti vesi voi jopa avata viskin makua”.
”Toisaalta jos pöydässä on jotain oikein hyvää iäkästä herkkua, niin onhan se jopa moraalinen kysymys, jos siihen viskin päälle kaataa kokista”, Urrio naurahtaa.
Juomana viski sopii monenlaisiin tilaisuuksiin joko alkumaljaksi tai ruuan jälkeen nautittavaksi.
Urrio suostui opastamaan myös jutun kirjoittajaa viskin pariin. Ensimmäiseksi maistettiin kotimaista vaihtoehtoa, Isossakyrössä tislattua Juuri-viskiä.
Urrio korjaa kuitenkin heti alkuun määritelmään liittyvän virheen.
”Meillähän on tässä lasissa vain tislettä, eli tätä ei voi vielä viskiksi sanoa. Tislettä täytyy kypsyttää tammitynnyrissä kolme vuotta ennen kuin sitä saa kutsua viskiksi”.
Neste on täysin väritöntä, mikä paljastaa sen, että se ei ole vielä ehtinyt ottaa väriä tammitynnyristä. Myös maku kertoo sen, että viskimäisyyteen on vielä matkaa. Haju muistuttaa enemmänkin kirkasta viinaa.
Kyrö Distillery valmistaa viskinsä ruisviljasta, mikä on koko maailmassa harvinainen valinta. Skotlannissa ja muuallakin maailmassa viski valmistetaan pääasiassa ohrasta.
Toinen testiin valittu viski oli Urrion oma suosikki, skotlantilainen Ardbeg Perpetuum. Savuinen viski tislataan Islayn saarella, josta tulevat lähes kaikki savuiset viskit. Skotlannissa viskitislaamoja on joillain alueilla todella tiheästi.
”Ardbegin viskit ovat savuisuudestaan huolimatta todella hedelmäisiä. Kyseinen tislaamo on huikea paikka, jolla on todella pitkät perinteet”.
Viskistä kiinnostuneille aloittelijoille Urrio antaa yhden vinkin, joka ei rasita kukkaroa liian rankasti.
”Alkosta löytyy näitä kahden desin pikkupulloja, joiden valikoima vaihtuu aika usein. Niitä voi käydä ostamassa vaikka kolme erilaista ja maistella, josko niistä löytyisi suosikkeja”
Rami Urrion viskisuositukset
- Jameson, Irlanti:”Oman saarensa kuva. Suomessa irlantilaisten viskien valikoima on usein aika suppea, mutta Jameson on hyvä valinta. Kevyt, miellyttävä ja helposti lähestyttävä. Sopii hyvin drinkkeihin ja kahvin sekaan.”
- Caol Ila, Skotlanti: ”Erittäin hyvä hinta-laatusuhde. Todella miellyttävä, savuinen ja öljyinen viski. Sopii kylmiin iltoihin esimerkiksi hiihtolenkin kruunuksi.”
- Knob Creek, Yhdysvallat: ”Hyvä jenkkiviski, jota pitäisi löytyä myös Jyväskylästä. Yhdysvalloista löytyy paljon hyviä viskejä mutta valitettavasti ne eivät aina löydä tietään Suomeen.”
- Teerenpeli, Lahti: ”Teerenpelin pullotteet ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Kaski-niminen viski on saatavilla lähes kaikista Alkoista. Sherrytynnyrikypsytys tuo tuoksuun marjaisia ja suklaisia aromeja. Teerenpeliltä odotetaan seuraavaksi sen ensimmäistä kymmenvuotiasta viskiä.”
Kommentointimahdollisuus on poistettu käytöstä, mutta alta näet aiemmat kommentit.
Kauko Luotonen
Viskistä puheenolen. Oletko maistanut ensimmäistä SUOMALAISTA ALKO
WHISKY. Minulla on neljä korkkaamatonta pulloa.
kake
24.11.2015