Se on täysin sallittua, mutta vain harvat tekevät sitä. Nimittäin tilaavat alkoholia ulkomailta. Alkoholin nettikaupassa voi sekä säästää rahaa että päästä aivan uudenlaisen valikoiman äärelle. Otimme selvää nettitilaamisen perusasioista.
Onko se laillista?
On se. Alkoholin etämyynti Suomeen on sallittua EU-alueella, eikä siihen vaikuta edes Alkon monopoliasema. Etämyynti on sallittua tavaran vapaata liikkuvuutta koskevan artiklan nojalla.
Kuinka paljon voin säästää?
Hyvän tarjouksen löytämällä alkoholin tilaaminen kotiovelle voi maksaa vähemmän kuin sen raahaaminen lähikaupasta tai Alkosta.
Oluen litrahinta on yleensä noin puolet Suomen hintatasosta. Viinit ja kirkkaat ovat pääsääntöisesti vähintään kolmanneksen halvempia kuin Suomessa.
Esimerkiksi mein-biershop.de:ssä yksi pullo Kulmbacher Edelherb –olutta maksaa 1,29 euroa. Alkossa sama olut keventää kukkaroa 3,50 eurolla. Jo kahdeksan pullon ostamisesta koituu säästöä 18 euroa.
Aivan pieniä määriä alkoholia ei kannata tilata ulkomailta, sillä toimituskulut syövät helposti aiheutuneet säästöt. Tyypillisesti ne pyörivät 20-35 euron tietämillä.
Määräytymisperuste vaihtelee myyjien välillä ja se voi riippua ostosten loppusummasta tai toimituksen kilo- tai pakettimäärästä.
Toisaalta alkoholin nettikaupassa ei ole kyse vain säästöistä. Ulkomailta tilaamalla pääsee käsiksi sellaisiin tuotteisiin, joita koti-Suomesta ei yksinkertaisesti saa.
Pitääkö tilauksesta maksaa veroja?
Netin kautta ostetusta alkoholista pitää aina maksaa valmistevero. Veron maksaja riippuu siitä, kuka hoitaa tuotteiden kuljetuksen Suomeen.
Mikäli myyjä järjestää kuljetuksen, on kyseessä etämyynti ja tällöin verovelvollisuus on myyjällä.
Tullin ohjeistuksen mukaan kuljetus katsotaan myyjän järjestämäksi esimerkiksi silloin, kun myyjä ohjaa verkkosivuillaan asiakkaita käyttämään tiettyjä kuljetusliikkeitä tai muuten osallistuu kuljetusta koskeviin järjestelyihin.
Jos taas ostaja hoitaa kuljetuksen itse, on kyseessä etäosto, ja ostajan täytyy suorittaa valmistevero Suomeen.
Mistä löydän hyvän verkkokaupan?
Ennen kuin laittaa tilauksen menemään, kannattaa googlettaa muiden kokemuksia kyseisestä liikkeestä.
Ainakin Reittausblogissa ja MuroBBS:ssä on käyty eri nettikaupoista vilkasta keskustelua ja käyttäjät kertovat auliisti kokemuksistaan, niin hyvistä kuin huonoistakin.
HINTAESIMERKKEJÄ
- Halvin punaviini
Cabernet Sauvignon Veneto IGT 2011: Gourmondo.de -nettikaupassa 3,90e/plo
Don Opas 2012: Alkossa 6,36e/plo - Sama valkoviini
Miguel Torres Vina Sol:
Gourmondo.de -nettikaupassa 6,90e/plo (vuosikerta 2012),
Alkossa 9,49e/plo (vuosikerta 2013) - Halvin olut
Winkler lager beer 1617: Mein-biershop.de -nettikaupassa 3,61e/l,
Lapin Kulta Premium III: Alkossa 4,33e/l - Sama väkevä
Jägermeister:
Gourmondo.de -nettikaupassa 18,43e/l
Alkossa 41,60e/l (Alko)