Suomen ankarasta talvesta selviää, jos pysyttelee sisätiloissa ja käpertyy opiskelija-asunnon ainoaa lämpöpatteria vasten. Vaan mitä sitten, jos sekään ei riitä? Voisiko mallia ottaa eläinkunnasta?
”Nukkuvat ja horrostavat eläimet kasvattavat rasvakerrosta. Rasva on usein erikoislaatuista ruskeaa rasvaa, joka voidaan vapauttaa nopeasti energiaksi keväällä”, Korkeasaaren eläintarhan intendentti Kirsi Pynnönen-Oudman kertoo.
Tankkaus talven varalle alkaa syksyllä. Valinnan varaa ei ole paljoa, mutta luonnon antimet ovat yleensä melko energiapitoisia. Ne kasvattavat eläinten rasvakerrosta nopeasti.
”Eläimet syövät sitä mitä saavat. Karhu pistelee marjoja ja muita paljon energiaa sisältäviä ruokia, ja voivat ne käydä mehiläispesien hunajavarastoillakin. Oravat käyttävät hyväkseen pähkinöitä ja siemeniä”, Pynnönen-Oudman luettelee.
Entä, jos ihmiset soveltaisivat samaa reseptiä?
Paksu rasvakerros voi auttaa meitäkin selviytymään kylmässä, mutta palelua se ei Pynnönen-Oudmanin mukaan estä.
”Ihmisellä hyvä rasvakerros pelastaa, jos eksyy metsään talvella tai putoaa avantoon. Sen sijaan hyvä pintaverenkierto estää palelun tunnetta. Eli pulska säilyy hengissä ja tuntee kylmää ja laiha ei niinkään palele, mutta voi kuolla lämmönhukkaan.”
Ylimääräisestä rasvakerroksesta voi olla haittaa myös eläimille.
”Horrostavat ja nukkuvat lajit käyttävät rasvakerroksensa vararavintona, jolloin se ei ole terveyshaitta. Mutta jos talviunta nukkuva laji ei saa nukuttua ja siten vähennettyä rasvakerrostaan, sille voi kehittyä diabetes”, Pynnönen-Oudman sanoo.
Koska ihminen harvemmin paastoaa talvisin, suosittelee Korkeasaaren intendentti pysyttelemään timmissä kunnossa ympäri vuoden.
Jylkkärin pähkinäinen lihotuspatukka
Jos äärioloissa selviytyminen on sinulle hyvää pintaverenkiertoa tärkeämpää, voit lihottaa itsesi talvikuntoon Jylkkärin lihotuspatukoilla. Tee patukoita evääksi vaikka pitkiä koulupäiviä varten.
- 100 g cashew-pähkinöitä
- 100 g auringonkukansiemeniä
- 100 g kurpitsansiemeniä
- mitä tahansa kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä
- 1 dl oliivöljyä
- 3 rkl hunajaa
- 2 rkl maapähkinävoita
Sekoita pähkinät, siemenet, kuivahedelmät ja osa maapähkinävoista sauvasekottimella tai vastaavalla melko pieneksi silpuksi.
Levitä seos uunipellille.
Kuumenna kattilassa öljy, hunaja ja maapähkinävoi tasaiseksi. Kaada kuuma seos pähkinä-siemen-seoksen päälle.
Aseta paketti jääkaappiin jäähtymään. Leikkaa jäähtyneestä massasta patukoita ja kääri ne kelmuun. Säilytä jääkaapissa.
Syö patukoita koko loppuvuosi ja tunne, kuinka rasva kerääntyy vyötäröllesi.