Hans-Peter Siefenin luotsaama Nordic Business Forum on haalinut puhujikseen useita kansainvälisiä suurnimiä. Menestystarina sai alkunsa Jyväskylässä markkinoinnin luennolla.
Mun oli tosi vaikea keksiä, mitä tahtoisin isona tehdä. Isä halusi, että musta tulisi diplomi-insinööri. Äiti taas halusi mun olevan lääkäri, ja isovanhemmat toivoivat musta pappia.
Isäpuoli ehdotti kaupallista alaa, mutta sen vaihtoehdon mä poissuljin heti.
Päädyin sitten Kouvolasta Jyväskylään opiskelemaan liikuntatieteitä, koska urheilu kiinnosti mua paljon. Vuosi oli 2003. Vähän ennen sitä mä olin perustanut toiminimen ja ruvennut myymään lisäravinteita.
Myyntityö vei mukanaan. Ensimmäisen vuoden opiskelu olikin melko puolitehoista. Toinen vuosi oli jo tosi heikkoa.
Noihin aikoihin mä tajusin tahtovani yrittäjäksi.
Mä opiskelin liikuntaa noin puolitoista vuotta ja sitten vietin saman verran välivuotta. Myöhemmin hain kauppakorkeakouluun lukemaan yrittäjyyttä.
Markkinoinnin perusteiden luennolla mä tapasin Jyri Lindénin. Meidän välissä istunut yhteinen tuttava esitteli meidät. Se meni jotenkin näin: Tässä on Hape, tässä on Jyri. Te olette molemmat bisnesmiehiä, joten teidän olisi ehkä hyvä tutustua.
Me juteltiin Jyrin kanssa luennolla ja luennon jälkeen. Itse asiassa Jyri yritti heti myydä mulle hierovan tuolin.
Aika pian me ruvettiin tekemään töitä yhdessä ja vuonna 2008 me perustettiin Suomen Yrittäjäyhteisö – nykyinen Nordic Business Forum.
Meidän unelma oli ruveta järjestämään yritysvalmennustapahtumia. Tavoite oli saada tapahtumaan jossakin vaiheessa myös kansainvälisiä nimiä puhumaan.
Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin vuonna 2010, ja jo seuraavana vuonna me saatiin paikalle Al Gore. Nyt tapahtumassa puhuu pelkästään yritysmaailman huippuja.
Vaikka meillä oli tavoitteet korkealla jo alussa, ei ihan näin pitkälle ajattelu silloin venynyt.
Yleensä sopimukset puhujien kanssa syntyvät reilu vuosi ennen itse tapahtumaa. Neuvottelut käynnistyvät jo pari vuotta aiemmin. Joskus neuvottelut kestävät useitakin vuosia, jos puhuja ei vaan innostu. Sitten sitä vaan väsytetään.
Oikeastaan on hyvä muistaa kolme asiaa, kun yrittää saada nimekkään henkilön puhumaan tapahtumaan. Ensinnäkin pitää olla liikkeellä ajoissa. Sitten tapahtuma pitää osata myydä puhujalle. Pitää myös olla valmis maksamaan puhujapalkkio – ja nehän on aika isoja.
Arska me onnistuttiin saamaan jo ensimmäisenä neuvotteluvuonna. Helppoa se ei ollut. Me oltiin onnekkaita. Toki meillä oli jo takana onnistuneita tapahtumia ja niiden kautta tunnettuutta.
Tosin tapahtumassa Arska kertoi mulle ajatelleensa ihan ensimmäiseksi hiihtotapahtumaa, kun kuuli Nordic Business Forum -nimen.
On aina yhtä mahtavaa tavata Arskan kaltainen tyyppi. Joskus nimekkäiden puhujien kanssa voi olla tosi lyhyitäkin kohtaamisia, mutta niistäkin saa inspiraatiota ja sparrausta meidän liiketoimintaan.
Enkä muuten yleensä käytä Arska-nimeä. Kyllä hän on mulle governor Schwarzenegger.
Vaikka tapahtuma on siirtynyt Helsinkiin, ja yritys laajenee myös ulkomaille, itse tahdon olla Jyväskylässä. Tämä on sopivankokoinen kaupunki. Täällä on hyvä elää.
Ainakin niin kauan kun mä olen toimitusjohtaja, myös yrityksen pääkonttori pysyy täällä. Täältä on hyvä rekrytoida uutta porukkaa. Jyväskylässä on paljon osaamista.
Mulla on itse asiassa myös gradu kesken. Kandi on tehty ja kaikki kurssit on käyty, mutta vielä pitäisi se gradu vääntää loppuun.
Sen aihe liittyy elinikäiseen oppimiseen, yrittäjähenkisyyteen ja työuralla menestymiseen. Näiden kolmen muuttujan yhteyksiä mä yritän hahmottaa.