Oletko innostunut, osaava, yhteistyökykyinen, sosiaalinen, kansainvälinen… ääh, niinhän me kaikki. Miten kirjoittaa hakemus, jolla heppoisemmankin cv:n hakija erottuisi työnantajan silmissä? Pyysimme kolmea eri alan pomoa hakemaan kuvitteellista paikkaa firmastaan ja antamaan neuvoja hakemuksen kirjoittamiseen.
Veikkaukselle haettiin web-analyytikkoa aikaisemmin tänä vuonna. Digitaalisen myynnin myyntiryhmäpäällikkö Eetu Paloheimo teki hakemuksen tehtävään.
”Olet myyntihenkinen, innostunut datan käsittelystä ja haluat nähdä nopeasti työsi jäljet asiakasrajapinnassa”, toivottiin Veikkauksen työpaikkailmoituksessa.
Samaa hakemusta ei kannata kopioida joka paikkaan. Osoita olevasi aidosti kiinnostunut juuri siitä paikasta, johon kyseinen hakemus on tehty.
”Tärkeintä minulle rekrytoijana on motivaatio, taitoja voi kyllä kartuttaa”, Paloheimo sanoo.
Vaikka Veikkauksen työpaikka olikin vastavalmistuneelle sopiva eli ns. entry level -paikka, jonkinlaista kokemusta oikeasta työelämästä olisi silti hyvä olla opintojen lisäksi.
Työkokemuksen ja harjoittelujen lisäksi hyviä lisiä hakemuksiin ja cv:hen ovat myös esimerkiksi erilaiset ammatilliset kilpailut.
Kannattaakin miettiä, onko itsellä sellaisia harrastuksia tai kiinnostuksen kohteita, jotka liittyvät hakukohteena olevaan yritykseen. Esimerkiksi Veikkauksella kiinnostus pelialaan katsotaan ”isoksi plussaksi”.
Finanssialan Keskusliiton tutkimuspäällikkö Tarja Kallonen kirjoitti hakemuksen analyytikon tehtävään, joka oli FK:ssa auki muutama vuosi sitten.
”Jos olisin saanut tällaisen hakemuksen, olisin varmasti innostunut. Ei tarvitse olla kaikessa mahdollisessa paras, vaan hakemuksessa pitää näkyä, että on juuri sillä alueella paras mitä tehtävään kuuluu.”
Vähäinenkin kokemus, joka tuntuu haettavan paikan kannalta jotenkin hyödylliseltä, kannattaa mainita. Aktiivisuus ainejärjestössä tai harrastuksessa voi kertoa hakijan persoonasta paljon.
”Kerran erään hakijan olivat työkaverit valinneet työpaikan positiivisimmaksi. Sehän on tosi hyvä asia laittaa hakemukseen”, Kallonen vinkkaa.
Nykypäivänä valokuva on usein hyvä lisä hakemukseen. Mutta millainen kuvan pitäisi olla?
”Kuva kertoo persoonasta. Kannattaa miettiä, mitä kuvalla viestii: olet hyväntuulinen, avoin ja iloinen”, Kallonen pohtii.
Hymyilevä kasvokuva ajaa yleensä asian, mutta toki tässäkin kohtaa kannattaa pitää mielessä, mihin on hakemassa.
Cygnaeus-lukion rehtori Ari Pokka kirjoitti hakemuksen kuvitteelliseen lehtorin paikkaan. Hänen mielestään hakemus täytyy tehdä työpaikan mukaan sekä muistaa lukea työpaikkailmoitus huolellisesti. Lisäksi kannattaa tutkia firman nettisivuja ja miettiä, mitä haluaisi tulla kyseiseen työpaikkaan tekemään.
Pokka laittoi kuvitteellisen hakijansa kertomaan paljon myös perheestään ja harrastuksistaan. Onko harrastuksilla siis merkitystä? Entä jos onkin lapseton sinkku tai vaikka yksinhuoltaja, kannattaako sekin laittaa rohkeasti hakemukseen?
”Kysymys on varmaan ihmisen omasta arvostuksesta omaa elämäänsä kohtaan. jos valintojaan arvostaa, niistä voi myös kertoa. Se, mitä harrastaa, ei sinänsä ole tärkeää. Se, että työn ohella on muutakin elämää, on aivan ensiarvoista, vaikka sitten aktiivista sinkkuilua. Opettaja, joka ei arvosta omia valintojaan, voi myös olla tunnistamatta toisen ihmisen valintoja ja se on opetustyössä melkoinen ongelma.”