Hallinto-oikeus piti professorien palkkatietoja yksiselitteisesti julkisina, mutta yliopisto otti aikalisän valittamalla päätöksestä.
Jyväskylän yliopisto on valittanut Hämeenlinnan hallinto-oikeuden syyskuun lopussa antamasta päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Hämeenlinnan hallinto-oikeus totesi, ettei yliopistolla ollut lakiin perustuvaa syytä olla antamatta professorien palkkatietoja sanomalehti Keskisuomalaiselle.
Keskisuomalainen ja Jyväskylän Ylioppilaslehti pyysivät loppuvuodesta 2009 tietoja professorien palkkauksesta. Yliopisto kieltäytyi luovuttamasta tietoja vedoten valtiovarainministeriön ohjeeseen, joka sekin kyllä sanoo, että virkamiesten palkkatietoja voidaan luovuttaa journalistiseen käyttöön. Päätöksen allekirjoittivat silloinen hallintojohtaja Erkki Tuunanen ja henkilöstöjohtaja Markku Uusitalo.
Hallinto-oikeus kumosi salailupäätöksen lakiin perustumattomana ja määräsi yliopiston tekemään asiassa uuden päätöksen.
Yliopiston asiamiehenä oikeudessa toimii lakiasiainjohtaja Jouni Valjakka. Valjakan kommentit eivät juuri tilannetta valaisseet.
Minkä takia valititte?
”Tämä hallinto-oikeuden päätös tässä asiassa ei ole vielä lainvoimainen. En lähde sen enempää itse kommentoimaan tätä asiaa.”
Oletko lukenut tämän valtiovarainministeriön ohjeen?
”Kuten sanoin, tämä asia on keskeneräinen ja korkeimman hallinto-oikeuden käsiteltävänä, joten ei tässä ole kommmentoitavaa sen enempää.”
Ketkä ovat päättäneet, että yliopisto valittaa päätöksestä?
”Tosiaan tämä on korkeimman hallinto-oikeuden käsiteltävänä, joten tämä ei ole enemmän kommentoinnin kohteena.”
Myös rehtori Aino Sallinen kieltäytyi kommentoimasta sitä, kuka valituksesta on päättänyt, onko hän lukenut valtiovarainministeriön ohjettta, jolla salailua perustellaan tai sitä, mitä pahaa hänen mielestään palkkatietojen luovuttamisesta voisi seurata.
”Hämmästyttävää, jos rehtori ei vastaa hänen toimintaansa koskevaan ja yleistä mielenkiintoakin ansaitsevaan kysymykseen. Se ei ole hyvää yliopistohallintoa”, sanoo hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta.
Syitä salailuun avataan hallinto-oikeuden saamassa selityksessä. Siinä ”itsenäisen henkilöstöpolitiikan tekemisen” katsotaan vaikeutuvan, jos professoreiden palkat tulisivat julkisiksi.
Mäenpää arveli jo alkuvuodesta Jylkkärissä, että yliopistolla on halu pelata aikaa, sillä yliopistolain muuttumisen jälkeen 1.1.2010 tuoreita palkkatietoja ei enää tarvitse julkistaa. Valituksellaan yliopisto onnistunee lykkäämään vuoden 2009 tietojen luovuttamista vajaalla vuodella. Korkeimman hallinto-oikeuden keskimääräinen käsittelyaika oli viime vuonna 10 kuukautta.
Hallintojohtaja Kirsi Moisander vahvistaa, että rehtori on valituspäätöksen takana. Moisander sanoo, ettei asia ole ollut hänen pöydällään, joten hän ei osaa sitä kommentoida.
Näyttää vahvasti siltä, että yliopisto pelaa aikaa, mutta haluaisin vaan jonkun ihmisen…
” …sanomaan sen ääneen”, jatkaa Moisander lausetta.
Yliopiston hallituksen opiskelijaedustajaa Juha Lintulaa ei tavoitettu kommentoimaan, onko hän tietoinen rehtorin toimista ja hyväksyykö ne.
Jarno Liski
Kommentointimahdollisuus on poistettu käytöstä, mutta alta näet aiemmat kommentit.
Riitta Ollila
Rehtori Aino Sallinen pitää saattaa yliopistolain mukaiseen vastuuseen tahallisesta hyvän hallinnon ja julkisuuslain vastaisesta menettelystä. Ei yliopiston johtopaikalla voi toimia henkilö, joka selvässä tapauksessa kieltäytyy noudattamasta lakia eikä ole valmis vastaamaan tekemistään. Rehtori ei voi yksityisillä tiedottamista koskevilla käsityksillään ohittaa ja kiertää selviä lain velvoitteita. Vaikka ei pitäisi kaikista lain säännöksistä, rehtorin asemassa olevan henkilön pitää niitä noudattaa.
1.11.2010
Lukija
Get real!
Jos tulisi julki, miten surkeat Jyväskylän professorien palkat ovat, niin naurismaan aidatkin nauraisivat. Siitä tässä on kyse.
13.1.2011