Jyrockin lavalle kiivetessään useimmat bändit vasta haaveilevat maineesta ja levymyynnistä. Niistä moni on ponnistanut pitkälle.
Vuodesta 1985 lähtien järjestetty Jyrock on aina pyrkinyt nostamaan esille uusia ja mielenkiintoisia bändejä. Siihen on selkeä syy: rahaa nimekkäiden artistien palkkaukseen ei ole yksinkertaisesti ollut.
Lähellekään jokaisesta yli 400 Jyrockissa esiintyneestä yhtyeestä ei ole tullut listamenestyjää, mutta monta mielenkiintoista artistia on vieraillut vuosien varrella Jyväskylässä. Muun muassa Clifters, Don Huonot, Zen Cafe ja CMX olivat melko tuntemattomia vielä Ilokiven lavalla, mutta yhtyeiden jatko on ollut suomalaista pop-musiikin historiaa.
Jylkkäri listasi 25 vuoden aikana Jyväskylässä vierailleista bändeistä mielenkiintoisimpia ja tarkasteli, mitä niille tapahtui Jyrockin jälkeen.
Clifters (1985) oli julkaissut ensimmäisen sinkkunsa vuotta ennen Jyväskylän visiittiä, mutta ura lähti kunnolla nousuun vasta Jyrock-vierailun jälkeen. Nyt takana on yhdeksän studioalbumia ja neljä kokoelmaa.
Backsliders (1985) saapui ensimmäiseen Jyrockiin hallussaan rockin SM-kisojen kakkossija edellisvuodelta. Erityisesti moottoripyöräilijöiden suosiman hardrock-bändin uralla on riittänyt vauhtia ja törmäyksiä. Ryhmä hajosi ensimmäisen kerran jo vuonna 1987, mutta on noussut aina uudelleen pyörien päälle. Kovin takaisku sattui, kun perustamisesta saakka bändiin kuulunut laulaja-basisti Marko Hirsma kuoli vuonna 2001 moottoripyöräjengien välienselvittelyssä. Vuonna 2005 bändi kasattiin uudestaan kokoon, ja tänä vuonna se julkaisi jälleen uuden levyn: On The Road Again.
SIG (1985) on ehtinyt esiintyä yli 30-vuotisella urallaan viidessä eri kokoonpanossa, mutta tällä hetkellä toiminta on telakalla. Bändi kohtasi viime vuonna todellisen suru-uutisen, kun alusta saakka bändissä laulanut Matti Inkinen päätti päivänsä.
Kansanturvamusiikkikomissiota (1985) ei ehkä kovin moni muista, mutta yhtyeen pohjalta vuonna 1986 syntynyt Radiopuhelimet on jo tutumpi kokoonpano. Oululainen rockyhtye vieraili Jyrockissa myös vuosina 1987 ja 2003.
22-Pistepirkko (1985, 2004). Kun utajärveläistrio voitti Rockin SM-kisat vuonna 1982, heidän soittotaitojaan arveltiin kehnoiksi. Nyt veljesten Asko ja P-K Keräsen sekä heidän ystävänsä Espe Haverisen muodostama trio on julkaissut 13 pitkäsoittoa ja pysynyt samassa kokoonpanossa koko 30-vuotisen uran. Omaleimainen garagerock on saavuttanut huomattavaa suosiota myös ulkomailla.
The Leather Nun (1987) shokeerasi näyttämällä yleisölle pornofilmejä ja käyttämällä show’ssaan strippareita. Goottirockia soittaneen ruotsalaisbändin levyt saavuttivat kulttisuosiota ja kelpasivat myös kriitikoille. Yhtyeen julkaisuista vastanneen levy-yhtiön mennessä konkurssiin vuonna 1991 alkoi kuitenkin bändin alamäki. ”Nahkanunna” hajosi lopulta vuonna 1995.
Jimi Tenor (1987, 2005) on tehnyt urallaan paljon enemmän keikkoja ulkomailla kuin Suomessa. Jyrockissa multi-instrumentalistiksi tituleerattu artisti kävi sekä uransa alkumetreillä että pitkän kansainvälisen uran jälkeen. Myös Jimi Tenorin vaimo, yhdysvaltalainen soul-laulaja Nicole Willis vieraili Jyväskylässä vuonna 2005 The Soul Investigators -yhtyeen kanssa.
Union Carbide Productions (1991). Punkkia ja psykedeelistä rockia soittanut ruotsalaisbändi ei koskaan saavuttanut suurta suosiota, mutta sen pohjalta perustettu The Soundtrack of Our Lives löi paljon edeltäjäänsä paremmin itsensä läpi.
Jyrockissa vierailleesta bändistä on jäljellä T.S.O.O.L.:ssa laulaja Ebbot Lundberg sekä kitaristi Ian Persson. Yhtye voitti Grammyn parhaasta alternative albumista vuonna 2003 ja heidän albumeistaan kolme on myynyt Ruotsissa kultaa. Vuonna 2004 julkaistu Origin Vol. 1 nousi listoille myös Yhdysvalloissa, Suomessa ja Iso-Britanniassa.
The Lost T-shirts of Atlantis (1992) ei hassusta nimestään huolimatta saavuttanut koskaan huikeaa maailmansuosiota. Englannista Jyrockiin saapuneen yhtyeen neljästä levystä viimeinen julkaistiin 1994. Bändi keikkaili Suomessa Jyväskylän lisäksi muun muassa Provinssirockissa ja Suomussalmella. Yhtyeellä on Facebookin faniryhmässä tällä hetkellä 112 jäsentä.
Suburban Tribe (1994) otti uransa ensiaskelia saapuessaan Jyväskylään vuonna 1994. Metallibändi löi kunnolla läpi vasta 2000-luvulla ja sävelsi muun muassa While The World Awaits -nimisen kappaleen, joka toimi Suomen Big Brotherin tunnusmusiikkina.
Opel Bastards (1999). Runsaasti kulttisuosiota kerännyt elektrotrio saapui Jyrockiin ennen ensimmäisen albuminsa julkaisua. 2000-luvun alun suosittu live-esiintyjä ajautui kuitenkin pian ongelmiin. General Motors ei suvainnut automerkkinsä Opelin nimen käyttöä, joten yhtyeestä tuli Op:l Bastards. Kun kolmikko ajautui vielä kiistaan levy-yhtiönsä kanssa, pisti poppoo syntetisaattorit kaappiin ja lopetti toimintansa vuonna 2002. Yhtye teki kuitenkin paluun vuonna 2007 ja julkaisi viime vuonna toisen albuminsa. Trion jäseniä on nähty Jyrockissa myös kokoonpanoissa And the Lefthanded (2002) ja Kaukolampi-Puranen-Nykänen (2007).
G-litter (2000). Lupaavasta alusta huolimatta jazzfunk-ryhmä ei koskaan saanut tulta siipiensä alle. Yhtyeen jäsenet ovat silti edelleen musiikkitouhuissa vahvasti mukana, esimerkiksi G-litterissä rumpuja soittanut Timo Siitonen tunnetaan nyt paremmin Stig Doggina.
Peaches (2001). Seksuaalisuutta vahvasti musiikissaan esille tuova kanadalaisnainen on yksi tunnetuimpia Jyrockissa vierailleita artisteja. Nykyisin Saksassa asuva Peaches on tehnyt yhteistyötä muun muassa Pinkin ja Iggy Popin kanssa. Yksin tuotannostaan vastaavaa elektronisen musiikin artistia ei kannata sekoittaa ruotsalaiseen tyttölapsikaksikkoon, joka esittää samalla nimellä diskojumputusta.
Annie (2002). Jyrockissa DJ-keikan heittänyt Annie iski paria vuotta myöhemmin kultasuoneen laulaessaan heleällä äänellä tarttuvaa elektropoppia. Vuonna 2004 julkaistuista singleistä Heartbeat nousi Englannin listalla 25:ksi ja Chewing Gum Suomessakin top 20:een. Norjalaisnaisen buukkaamista Jyväskylään auttoi huomattavasti, että hän seurusteli Op:l Bastardsiin kuuluvan T. A. Kaukolammen kanssa.
José González (2004) saapui Jyrockiin juuri läpimurtonsa kynnyksellä. Akustista kitaraa soittavan pehmeä-äänisen ruotsalaisartistin debyyttilevyä Veneer myytiin yli 700 000 kappaletta, ja se sai muun muassa platinalevyn Iso-Britanniasta.
Juha Korhonen
toimittaja(at)jyy.fi