Kytölän veljessarja vie Kampuksen Dynamoa kohti Futsal-liigaa
Samu Kytölä hörppii liikunnan laitoksen kuppilassa aamukahviaan, kun joukkuekaveri Lauri Tikkanen tulee kyselemään kyytiä illan treeneihin. Kampuksen Dynamon futsaljoukkueen pelaajavalmentaja ei pysty vielä vastaamaan, sillä jälleen pitää pohtia, miten harjoitukset saisi soviteltua illan aikatauluun.
”Futsal on noussut minulle puhtaasta harrastuksesta kunnianhimoiseksi urheiluksi, ykköslajiksi jalkapallon edelle. Itseään haluaisi kehittää tosissaan aina siinä mihin ryhtyy, mutta töiden, perheen ja opintojen lisäksi aika ei tahdo riittää”, kielten laitoksella jatko-opintoja suorittava Kytölä miettii.
Tilanne on futsalin parissa tuttu. Harrastajamäärät lisääntyvät jatkuvasti, mutta lajia on vaikea mieltää huippu-urheiluksi. Se on useimmille edelleen jalkapallon talvinen harjoittelumuoto. Otteluiden ja pelaajien taso on kirjava, sillä esimerkiksi Kampuksen Dynamon vastustajina futsalin Ykkösessä on pelannut jalkapalloilijoita viitosdivarista aina Norjan jalkapalloliigaan saakka.
Kampuksen Dynamo treenaa yhdessä pari kertaa viikossa. Se ei kuulosta huippu-urheilulta.
”Täytyy kuitenkin muistaa, että suurin osa pelaa jalkapalloa futsal-kauden aikana. Moni harjoittelee myös omalla ajallaan.”
Nyt futsal elää kuitenkin murrosvaihetta. Vaikka jalkapallo antaa hyvän pohjan futsalille, ei salissa toimi kaikki nurmikentän kikat. Myös pelin taktinen puoli on täysin erilainen, onhan sali pienempi ja pelaajia kerrallaan kentällä alle puolet kesälajiin verrattuna.
Kytölän mielestä futsalissa saattoi ennen pärjätä keräämällä joukkueellisen kovia jalkapalloilijoita, mutta nykyään yhä useampi erikoistuu pelaamaan parketilla. Nurmikentällä viitosdivariin jämähtäneet jyrät saattavat vuosien futsalkokemuksella pistää tasaisesti kampoihin liigajalkapalloilijoille salin puolella.
”Liigatason futaajakin tarvitsee futsalista kokemusta ja näkemystä, jotta hän erottuu kentällä edukseen”, Kytölä toteaa.
Välimeren maissa ja Etelä-Amerikassa futsal haastaa pelaajamäärissä jalkapallon. Myös Suomessa riittää harrastajia, mutta kilpailutoiminta on nuorta. Nykyisin sinivalkoinen futsalmaajoukkue on vaikeuksissa esimerkiksi Andorran ja Kyproksen kaltaisia lilliputteja vastaan, joten työtä riittää.
Kampuksen Dynamolla on mahdollisuus nostaa yliopistoseura liigakartalle vuosien tauon jälkeen. Joukkue aloitti Ykkösen häviämättä 13:sta ensimmäisestä ottelusta ainuttakaan. Rynnistys riittii lohkovoittoon, vaikka tahti hieman hiipui loppukaudesta.
”Viime vuonna asetimme tavoitteeksi päästä kahdessa vuodessa karsintoihin. Saavutimme sen vuodessa. Liiga ei ole pakkomielle, mutta tosissaan paikasta taistellaan.”
Kytölän mukaan nousu olisi toivottava, vaikka se vaatisi entistä enemmän ammattimaisuutta. Pelien määrä ja matkat säilyisivät entisellään, mutta liigassa kaikki pitäisi jälleen tehdä hieman paremmin. Myös seuran taloutta pitäisi petrata.
”Futsal-liigan taso nousee koko ajan. Se ei ehkä ole huippu-urheilua, mutta varteenotettavaa kilpaurheilua kuitenkin”, Kytölä kertoo ja arvioi sarjan olevan urheilullisesti vertailukelpoinen esimerkiksi salibandyn ja kaukalopallon kanssa.
Kolme Suonenjoelta Jyväskylään muuttanutta veljestä on vankka osa menestystä. Samu Kytölän pikkuveljet, yliopistolla filosofiaa opiskeleva Mikko ja psykologian opinnot syksyllä aloittanut Jukka keikkuvat tehotilaston kärkisijoilla.
Kytölän veljesten lisäksi seuran pelaajista yli puolet opiskelee yliopistossa. Vaikka seuran juuret on Seminaarinmäellä, ei akateemiset opinnot ole joukkueeseen pääsyn edellytys.
Jos ystävänpäivän ottelu Huhtaharjun koulun liikuntasalissa kokkolalaista TP-Kaarlea vastaan päättyy voittoon, jatkuu KaDyn taistelu liigapaikasta.
Juha Korhonen
toimittaja@jyy.fi